Ciastka francuskie z mango i ananasem

ciastka francuskie z mango i ananasem zdjecie glowne na talerzyku

Macie ochotę na trochę bardziej egzotyczny deser niż zwykle? Koniecznie spróbujcie przygotować ciastka francuskie z mango i ananasem. Nie zawiedziecie się 😉 Smacznego!

 

Składniki (6 sztuk):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 0,5 mango
  • 2 plasterki ananasa
  • cukier
  • 1 jajko

ciastka francuskie z mango i ananasem składniki

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozwijamy na stole i wycinamy za pomocą małej miseczki okrągłe kawałki. Do naczynia wrzucamy pokrojone w kosteczkę mango i ananasa i mieszamy z 1 łyżeczką cukru. Na każdy krążek nakładamy 1 łyżkę nadzienia, zwilżamy brzegi wodą, składamy na pół i dociskamy brzegi widelcem (trochę tak jakbyśmy robili pierogi :-)). Tak przygotowane ciastka układamy na blasze i nacinamy. Smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem, posypujemy cukrem i wstawiamy do rozgrzanego do ok. 200 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 min. Zajadamy się ze smakiem 😉

ciastka francuskie z mango i ananasem przygotowanie

 

Ciekawostka

Ananas:

  • jest źródłem magnezu, żelaza i miedzi
  • zawiera bromelainę wykazującą właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne
  • jest doskonałym źródłem witaminy C (100g ananasa zaspokaja nawet 80% dziennego zapotrzebowania)

ciastka francuskie z mango i ananasem na kratce

 

Zobacz inne

2 komentarze

  • Kasia
    Odpowiedz kuchniabellissima 11 stycznia 2017 at 14:49

    Uwielbiam takie szybkie przepisy! W dodatku smaczne i tanie… 🙂 Przepis przyda się na weekend jak zrobię babskie spotkanie 😛

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 11 stycznia 2017 at 15:43

      Cieszę się bardzo, że Ci się podoba 🙂 Daj znać czy smakowało wszystkim kobitkom na babskim wieczorze 😛

    Napisz komentarz