Czekoladowe muffiny z wiórkami kokosowymi

czekoladowe muffiny z wiórkami kokosowymi glowne

Szybkie w przygotowaniu czekoladowe muffiny z wiórkami kokosowymi. Idealne na Walentynki ❤️

 

Składniki (12 muffinów):

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,25 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • ok. 75g czekolady mlecznej

Polewa:

  • ok. 75g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka masła
  • wiórki kokosowe

czekoladowe muffiny z wiórkami kokosowymi skladniki

 

Przygotowanie:

Do formy rozkładamy papierowe papilotki. Szykujemy 2 miski, w jednej łączymy suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie całość łączymy ze sobą za pomocą widelca. Masę nakładamy do foremek tak, aby lekko zakrywała dno, posypujemy drobno posiekaną czekoladą mleczną i przykrywamy pozostałą masą (ok. 1 łyżka na 1 muffina). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 15-20 minut. Gotowe i ostudzone muffiny dekorujemy wcześniej przygotowaną polewą czekoladową (rozpuszczamy gorzką czekoladę i masło w kąpieli wodnej) i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pyszności 🙂

czekoladowe muffiny z wiórkami kokosowymi przygotowanie

 

Ciekawostka

Kokos:

  • jest bogaty w błonnik, potas, magnez, fosfor i kwas foliowy
  • dzięki nasyconym kwasom tłuszczowym zawartym w kokosie jest on polecany dla osób odchudzających się

Jak wybrać kokosa:

Przed zakupem kokosa należy nim potrząsnąć. Jeśli słychać chlupotanie to oznacza, że owoc jest świeży i można go kupować. Brak chlupotania sugeruje, że owoc jest stary i praktycznie niejadalny.

czekoladowe muffiny z wiórkami kokosowymi ciekawostka

Zobacz inne

2 komentarze

  • Kasia
    Odpowiedz basia W 3 lutego 2017 at 12:20

    Ale jestem głodna

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 3 lutego 2017 at 12:24

      🙂 pozostaje zatem przygotować coś pysznego 🙂

    Napisz komentarz