Mus czekoladowy z bita śmietana, brzoskwiniami i orzechami włoskimi

mus czekoladowy z bita smietana

Dla wszystkich łakomczuchów i miłośników czekolady – pyszny mus czekoladowy z dodatkami.

Składniki:

  • 2 gorzkie czekolady (200g)
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 50g masła
  • duża puszka brzoskwiń w syropie
  • szklanka orzechów włoskich
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru

mus czekoladowy skladniki

Przygotowanie:

Brzoskwinie odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. Zanim rozpuścimy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, robimy wiórki czekoladowe przy użyciu ostrego noża. W miseczce ucieramy żółtka z łyżeczką cukru i dodajemy do przestudzonej czekolady. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, część odkładamy do miski a do reszty pomału dodajemy czekoladę bardzo delikatnie mieszając. Warstwy układamy w kieliszkach lub szklankach. Deser wkładamy do lodówki na min. 2 godziny. Pycha 🙂

mus czekoladowy przygotowanie

Ciekawostka:

  • Dzienna dawka czekolady dla dorosłego człowieka powinna wynosić nie więcej niż 50g.
  • Czekolada jest szkodliwa dla wielu zwierząt, koty,  psy, papugi czy konie nie są zdolne do metabolizmu zawartego w czekoladzie alkaloidu – teobrominy.

mus czekoladowy ciekawostka

Zobacz inne

2 komentarze

  • Kasia
    Odpowiedz Natalia 18 stycznia 2016 at 12:14

    Przepyszny deser. Nie miałam w domu brzoskwiń więc dodałam banany ale sam mus czekoladowy – cudo! Pozdrawiam, Natalia.

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 24 stycznia 2016 at 11:43

      Banany to super pomysł! Muszę spróbować następnym razem 🙂

    Napisz komentarz