Tarta czekoladowa

tarta czekoladowa zdjecie z boku

Przed Wami uczta dla wszystkich miłośników czekolady – tarta czekoladowa. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodyczy.

 

Składniki:

Tarta czekoladowa (ok. 30 cm średnicy):

  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżeczki kakao

Krem czekoladowy:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 200 g śmietanki 30%
  • 500g serka mascarpone
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Polewa:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 100g czekolady gorzkiej
  • ok. 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kakao

skladniki do tarty czekoladowej

 

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier i kakao. Dodajemy kostki masła i całość siekamy nożem. Następnie dorzucamy żółtka i zagniatamy ciasto, które owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 40 min. Po tym czasie, wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy. Następnie wykładamy nim boki oraz dno formy i nakłuwamy je równomiernie widelcem. Na wierzchu układamy folię aluminiową i obciążamy na całej powierzchni suszoną fasolą lub grochem. Tak przygotowane ciasto wkładamy na ok. 10 min do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. Po tym czasie z ciasta zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze przez ok. 7 -10 min.

Aby przygotować krem rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i odstawiamy do przestygnięcia. W misce ubijamy śmietankę, wsypujemy cukier puder i łączymy z serkiem mascarpone. Na koniec wlewamy przestudzoną czekoladę i całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Krem rozprowadzamy po całej powierzchni wystudzonej wcześniej tarty i wkładamy całość do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie tartę wyciągamy z lodówki i nakładamy na nią wcześniej przygotowaną, ostudzoną polewę (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy resztę składników i mieszamy). Przystrajamy wedle uznania np. orzechami lub bitą śmietaną.

tarta czekoladowa przygotowanie z góry

 

Ciekawostka

Czekolada gorzka:

  • dodaje energii
  • ma najwięcej spośród czekolad magnezu, potasu i żelaza
  • zapobiega miażdżycy i zakrzepom, wzmacnia serce i pobudza pracę nerek, łagodnie je oczyszczając

tarta czekoladowa widok kawalka

 

Sprawdź wszystkie moje przepisy na tarty!

 

Zobacz inne

3 komentarze

  • Kasia
    Odpowiedz Słone Słodkim Przeplatane 14 listopada 2016 at 21:06

    Pięknie wygląda!

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 14 listopada 2016 at 21:10

      Dzięki! 🙂

  • Kasia
    Odpowiedz Ewa 17 października 2017 at 09:09

    ODJECHAŁAM! STALE O NIEJ MYŚLĘ, ALE POCZYNIŁAM DOŚĆ ZNACZNĄ ZMIANĘ BO WCALE NIE DAŁAM DO KREMU KAKAO ANI MLECZNEJ CZEKOLADY ROZPUSZCOZNEJ A GORZKĄ CZEKOLADĘ WEDLA, odloooot! i owoce zamiast polewy, RAJ W PYSKU PO PROSTU!

  • Napisz komentarz