Tarta z kremem i borówkami

kawałek tarty z kremem i borówkami

No i jest! Moja pierwsza w życiu tarta! Nieskromnie mogę powiedzieć, że jest pyszna i mam świadków, którzy mogą to potwierdzić 😉

Przed Wami tarta z kremem i borówkami. Zapraszam do spróbowania!

 

Składniki:

Tarta (ok. 30 cm średnicy):

  • 300g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki kakao

Krem:

  • 200g białej czekolady
  • 200g śmietanki 30%
  • 500g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru

 

  • 0k. 2 szklanki borówek

składniki na tarte z kremem i borówkami

 

Przygotowanie:

Na stolnice przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Następnie całość siekamy nożem. Dodajemy żółtka i energicznie zagniatamy ciasto, które później zawijamy w folię i wkładamy na ok. 40 minut do lodówki. Po wyjęciu, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, zarówno dno jak i boki. Następnie nakłuwamy je widelcem, wykładamy folią aluminiową, którą dociskamy do ciasta i obciążamy równomiernie rozłożoną suszoną fasolą lub grochem. Tartę wkładamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika na 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i ciasto dopiekamy jeszcze przez ok. 7 minut.

Krem: Rozpuszczamy 2 tabliczki białej czekolady w kąpieli wodnej. Do miski wrzucamy ser mascarpone i wlewamy ostudzoną czekoladę. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W oddzielnej misce ubijamy śmietankę razem z cukrem pudrem. Bitą śmietanę miksujemy na małych obrotach dodając po łyżce wcześniej przygotowanego kremu. Masę powstałą z połączenia rozprowadzamy po całej powierzchni ostudzonego ciasta i układamy na niej borówki. Tartę wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny.

Ostrzegam! Jest pyszna i uzależnia 😀

przygotowanie tarty z kremem i borówkami

 

Ciekawostka

Tarta:

  • jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej
  • można ją przygotowywać zarówno z ciasta kruchego, drożdżowego, jak i z francuskiego
  • odmianą tarty jest quiche, czyli zalana masą jajeczną tarta z wytrawnym nadzieniem

tarta z kremem i borówkami widok z boku

Zobacz inne

6 komentarzy

  • Kasia
    Odpowiedz nietylkopasta.pl 15 sierpnia 2016 at 11:22

    Bardzo fajny spód, wart wykorzystania 🙂

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 15 sierpnia 2016 at 12:39

      Dzięki! Daj znać jakie zastosowanie dla niego znajdziesz 🙂

  • Kasia
    Odpowiedz Siwa 15 sierpnia 2016 at 11:39

    Zaglądałam tu dzisiaj rano w poszukiwaniu tarty ze snapa! Zrobiłam zwykłą jabłkami, a tu proszę!
    Teraz będę musiała robić jeszcze raz bo wygląda kozacko!!

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 15 sierpnia 2016 at 12:41

      Zrób, zrób tylko szybko, bo zaraz borówki się skończą.
      A swoją drogą pomysł na tartę z jabłkami też jest ekstra, muszę spróbować 🙂

  • Kasia
    Odpowiedz Kasia Sarna 16 sierpnia 2016 at 06:32

    takie słodkości uwielbiam 🙂
    wygląda bardzo apetycznie

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 16 sierpnia 2016 at 18:32

      Dzięki, koniecznie musisz spróbować, bo smakuje wyśmienicie 😉

    Napisz komentarz