🍕Domowa pizza

domowa pizza zdjecie z gory glowne

Domowa pizza to nieograniczone możliwości wyboru składników. Każdy może przygotować ją na swój własny sposób. Ja proponuję dwa, moje ulubione, warianty: z mozzarellą, salami i oliwkami oraz ricottą, szynka parmeńską i pomidorkami koktajlowymi.

Jaka jest Twoja ulubiona pizza? Do dzieła, przygotuj ją własnoręcznie 🙂

 

Składniki: (na 4 domowe pizze ok. 20-25 cm każda)

Ciasto:

  • 450 g mąki typ 00
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g suszonych drożdży
  • ok. 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka pomidorów (560 g)
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • 2 mozzarelle
  • 250 g ricotty
  • 3 grube plastry salami
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • garść zielonych oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych

domowa pizza skladniki

 

Przygotowanie:

  1. Drożdże wsypujemy do miski, zalewamy kilkoma łyżkami ciepłej wody i dokładnie mieszamy (drożdże muszą się rozpuścić)
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i zaczyn z pkt 1 oraz oliwę
  3. Zagniatamy ciasto w misce i powoli dodajemy ciepłą wodę (ciasto ma być sprężyste)
  4. Zagniecioną kulkę przekładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy dalej ręcznie przez około 5 min
  5. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny
  6. Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy sos pomidorowy
  7. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekany czosnek i chwilę smażymy
  8. Do czosnku wlewamy zblendowane pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem
  9. Gotujemy na małym ogniu, aż całość mocno zgęstnieje
  10. Pod koniec dodajemy wszystkie przyprawy, cukier i ocet balsamiczny. Po wymieszaniu sos jest gotowy.
  11. Gotowe, wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części
  12. Każdą część rozciągamy w dłoniach tak, aby uzyskać ok. 20 cm placuszek (brzegi pozostawiamy grubsze niż środek)
  13. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim dwie pizze
  14. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym i nakładamy składniki (składniki dzielimy na pół, będą dwie tury pieczenia)
  15. Na jednej pizzy układamy: ricottę, szynkę parmeńską i pomidorki koktajlowe
  16. Na drugiej mozzarellę, salami pokrojone w słupki i oliwki
  17. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni przez około 15-20 min w zależności od piekarnika
  18. Wyciągamy z pieca i zjadamy ze smakiem 🙂

Smacznego!

domowa pizza przygotowanie

 

Ciekawostka:

Pizza:

  • margherita – najpopularniejsza pizza, swoją nazwę zawdzięcza królowej Małgorzacie Sabaudzkiej (Margherita di Savoia)
  • święto pizzy przypada na 9 lutego
  • w starożytnym Egipcie płaskie okrągłe placki podobne do pizzy pełniły funkcje płatnicze

domowa pizza widok z boku

 

Zobacz inne

5 komentarzy

  • Kasia
    Odpowiedz Lubiegotować 26 marca 2017 at 22:07

    Boże uwielbiam pizze z oliwkami mozzarella i salami! 😀 ja jeszcze dodaje pomidory, idealna ! <3 następnym razem zrobię z twojego przepisu

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 27 marca 2017 at 04:45

      Super, pizza z salami to zawsze dobry wybór 🙂
      Smacznego :*

  • Kasia
    Odpowiedz Para z gara 19 maja 2017 at 10:56

    Bardzo fajny przepis na sos. Co prawda ja zawsze daję do sosu to, co mam, bazylię, oregano, majeranek, ketchup, przecier, paprykę itp:P Ale ostatnio postanowiłam zrobić sos jak Pan Bóg przykazał i te wydaje mi się idealny:0

  • Kasia
    Odpowiedz Lidka 17 sierpnia 2017 at 10:33

    Świetnie mi się udała ta pizza z Twojego przepisu, dziękuje!

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 17 sierpnia 2017 at 10:39

      Cieszę się bardzo 🙂

    Napisz komentarz