Gzica

gzica w talerzu zdjęcie głowne

Dzisiaj przedstawiam mój prywatny powrót do czasów dzieciństwa. Oto danie, które przyrządzali regularnie moi rodzice 😉 Z tego co udało mi się dowiedzieć gzica, bo o niej mowa, to danie pochodzące z okolic Wielunia, jednak skąd rodzice je wzięli nie wie nikt 😉 Spróbujcie sami i zakochajcie się 🙂

 

Składniki:

  • 250 g białego sera
  • 2,5 szklanki mleka
  • pęczek szczypiorku
  • 2 duże ziemniaki
  • sól i pieprz

gzica składniki

 

Jak przygotowujemy gzicę?

  1. W misce rozdrabniamy twaróg widelcem.
  2. Dodajemy dość dużo soli oraz pieprzu.
  3. Wrzucamy pokrojony szczypiorek.
  4. Całość zalewamy mlekiem.
  5. Wstawiamy do lodówki na ok. 45 min.
  6. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

gzica przygotowanie

 

Ciekawostka

Ser biały:

  • świeży ser wytwarzany z mleka
  • zawiera magnez, potas i cynk
  • spośród nabiału ser biały zawiera najmniej wapnia
  • jest niskoenergetyczny tj. zawiera małą ilość węglowodanów

gzica zblizenie na talerz

Zobacz inne

4 komentarze

  • Kasia
    Odpowiedz Justyna 15 lutego 2017 at 22:28

    mmmmmmm! to smak tez mojego dzieciństwa, chociaż nie nosił nazwy! 😀

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 17 lutego 2017 at 18:29

      No właśnie ta nazwa jest problematyczna. Próbowałam ją wygooglować, ale z tego, co udało mi się dowiedzieć raczej nikt jej nie używa 🙂 Wychodzi na to, że to danie tylko u mnie tak się nazywa 😉

  • Kasia
    Odpowiedz Weronika 9 marca 2017 at 09:27

    W Poznaniu i całej Wielkopolsce typowym regionalnym daniem jest gzik, przygotowujemy go podobnie, ale zamiast mleka dodajemy śmietanę i opcjonalnie cebulkę:) pozdrawiam z Poznania!

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 9 marca 2017 at 09:29

      Dzięki wielkie za informację :*

    Napisz komentarz