Risotto z suszonymi pomidorami i groszkiem

risotto z suszonymi pomidorami i groszkiem z góry

Risotto z suszonymi pomidorami i groszkiem to pyszna, wegetariańska alternatywa dla mięsnych przepisów na risotto. To włoskie danie idealnie nadaje się zarówno dla wegetarian jak i mięsożerców – na pewno nie będą narzekać 🙂

Spróbujcie sami! Buon appetito 😉

 

Składniki na risotto (ok. 3 porcje):

  • ok. 200g ryżu arborio
  • ok. 700 ml bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • ok. 10 suszonych pomidorów
  • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

risotto z suszonymi pomidorami i groszkiem

 

Przygotowanie risotto:

  1. W wysokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła
  2. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażymy
  3. Dosypujemy ryż i dokładnie go obsmażamy
  4. Dolewamy wino i czekamy chwilę aż lekko odparuje
  5. Na patelnię wlewamy 0,5 szklanki bulionu i mieszamy od czasu do czasu
  6. Gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną porcję
  7. Proces ten powtarzamy do momentu, gdy ryż będzie ugotowany al dente (ok. 15-18 min)
  8. Przed dolaniem ostatniej porcji bulionu dodajemy groszek i suszone pomidory pokrojone w paseczki
  9. Gdy risotto będzie gotowe, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy 1 łyżkę masła oraz parmezan
  10. Całość mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji

Smacznego!

risotto z suszonymi pomidorami i groszkiem z góry 2 risotto z suszonymi pomidorami i groszkiem zoom risotto z suszonymi pomidorami i groszkiem zdjęcie główne

Zobacz inne

1 Komentarz

  • Kasia
    Odpowiedz CookUp 19 kwietnia 2019 at 09:12

    To risotto wygląda tak dobrze, że mamy na nie ochotę, oglądając tylko zdjęcia. Jesteśmy pewni, że smakuje jeszcze lepiej, a Twój blog to prawdziwa kopalnia inspiracji. 🙂 Jeśli jesteś Fanką takich włoskich dzieł kulinarnej sztuki to polecamy jeszcze czarne risotto z owocami morza. Prawdziwa poezja! 🙂

  • Napisz komentarz