Chałka pełnoziarnista z kruszonką

chałka pełnoziarnista zdjęcie głowne

Panuje błędne przekonanie, że pieczenie chałki to trudny i czasochłonny proces. Faktem jest, że zajmuje to sumarycznie ok. 3 godzin, jednak przez większość czasu nasza obecność nie jest konieczna. Ciasto samo rośnie pod ściereczką 🙂 Samo przygotowanie i pieczenie to „chałka z masłem” i jestem pewna, że każdy da sobie radę. Aby dodatkowo Was zmotywować proponuję zamknąć oczy i wyobrazić sobie ciepłą, pachnącą drożdżami chałkę z kruszonką, posmarowaną Waszym ulubionym dżemem lub samym masełkiem 😉

Do dzieła!

 

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Zaczyn:

  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru

Kruszonka:

  • 60 g mąki pszennej
  • 30 g masła
  • 30 g cukru

chałka pełnoziarnista składniki

 

Przygotowanie chałki z kruszonką:

  1. Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą w misce.
  2. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
  3. Zaczyn powinien zwiększyć swoją objętość oraz muszą pojawić się w nim bąbelki.
  4. W dużej misce przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, roztrzepane jedno jajko, sól, ciepłą wodę oraz nasz zaczyn.
  5. Wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste.
  6. Z ciasta forujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką.
  7. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  8. Po tym czasie ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy.
  9. Dzielimy na 3 części i z każdej formujemy wałeczek.
  10. Wałeczki zaplatamy w warkocz zgodnie z filmikiem, który znajduje się poniżej 😉
  11. Prawie gotową chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  12. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
  13. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki wsypujemy do miski i palcami rozcieramy formując grudki.
  14. Całą powierzchnię chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  15. Wierzch chałki posypujemy obficie kruszonką (im więcej tym lepiej 😉 )
  16. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 stopni na ok. 30-40 minut. Pieczemy do momentu aż skórka stanie się mocno przypieczona.
  17. Chałka jest wyborna, jednak dodanie do niej dżemu, nutelli, masła lub innego składnika powoduje, że staje się niesamowicie pyszna 🙂

 

Ciekawostka

Chałka:

  • zwana jest również: plecionką, struclą (na Górnym Śląsku) lub kukiełką (na Podhalu)
  • jest tradycyjnym pieczywem żydowskim
  • jej nazwa pochodzi z języka hebrajskiego

chałka pełnoziarnista kromka z dżemem widok z boku

Zobacz inne

2 komentarze

  • Kasia
    Odpowiedz Słone Słodkim Przeplatane 17 lutego 2017 at 07:03

    Oj chyba się skuszę… Wygląda wspaniale i do tego pełnoziarnista, mniej wyrzutów sumienia :).

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 17 lutego 2017 at 18:22

      Właśnie po to jest pełnoziarnista, żeby wyrzutów było mniej 🙂

    Napisz komentarz