Zapiekanka – nadziewanka

bagietka zapiekanka nadziewanka główne

Zwykła zapiekanka w niezwykłym wydaniu. Oto przed Państwem… zapiekanka – nadziewanka 🙂

 

Składniki:

  • pieczywo
  • żółty ser
  • suszone pomidory w oliwie
  • oliwki
  • wędlina (np. szynka sopocka)

Masło czosnkowo-pietruszkowe:

  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki

bagietka zapiekanka nadziewanka składniki

 

Przygotowanie:

Bagietki nacinamy ukośnie i w powstałą dziurkę każdorazowo wkładamy: pół plasterka szynki, pół plasterka żółtego sera, suszone pomidory i oliwkę przekrojoną na pół. Całość polewamy masłem czosnkowym (do rozpuszczonego masła wyciskamy 2 ząbki czosnku i drobno posiekaną natkę pietruszki) i posypujemy drobno startym serem. Pieczemy ok. 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Mimo, że zapiekanki są pyszne, nie rzucamy się na nie od razu po wyjęciu z piekarnika, bo grozi to poparzeniem 😛

bagietka zapiekanka nadziewanka przygotowanie

 

Ciekawostka

Zapiekanki:

  • jest to polska odmiana fast fooda
  • powstały w latach 70. XX w.

zapiekanka nadziewanka ciekawostka

 

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz