Jak wybierać paprykę?

jak wybierać paprykę

Skórka musi być:

  1. gładka
  2. jędrna
  3. błyszcząca
  4. bez przebarwień

Jeżeli chcemy słodszą wersję wybierajmy paprykę żeńską, czyli tą z 4 grzbietami. Idealnie nadaje się ona do jedzenia na surowo. Natomiast rodzaj męski, ten z 3 wybrzuszeniami, doskonale sprawdzi się do gotowania i pieczenia.

Papryka żeńska i papryka męska

Papryka żeńska i papryka męska

 

Czy wiesz, że:

Wartości odżywcze papryki zależą od jej koloru:

  • Papryka czerwona zawiera dużo beta-karotenu oraz witaminy C, która wzmacnia naszą odporność
  • Papryka zielona jest najmniej kaloryczna, zawiera kwas foliowy i witaminę E – potocznie zwaną witaminą młodości
  • Papryka żółta i pomarańczowa jest dobra dla naszego wzroku, a to za sprawą zawartej w niej luteiny

papryka czerwona i zolta

Warto jeść paprykę 🙂

 

PS. Odwiedź profil bloga na facebooku i profil na instagramie i zobacz co tam słychać 🙂

 

2 komentarze

  • Kasia
    Odpowiedz Hania 14 października 2018 at 20:03

    Toż to bzdura jest. Owoc nie ma płci. To tylko mięsista osłonka dla nasion, powstała z rozrastającej się po zapłodnieniu zalążni (część żeńskiego kwiatka). Liczba wybrzuszeń zależna jest od odmiany, czyli jest cechą genetyczną i może być tych wybrzuszeń od 2 – 5.

  • Kasia
    Odpowiedz Piotr 25 marca 2019 at 15:57

    Tak jak napisała Hania. Nie ma czegoś takiego jak płeć papryki. Słodycz zależy od warunków uprawy w tym jakości gleby oraz ile papryczki wisiały na krzaku czyli ile dojrzewały. Proszę nie wprowadzać w błąd

  • Napisz komentarz