Koniec z nudnymi grzankami. Połączenie chrupiących boczniaków, hummusu i salsy to strzał w dziesiątkę. Spróbujcie sami!
Składniki:
- ok. 200g boczniaków
- bagietka
- 2 duże pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- sok z połowy limonki
- 160g hummusu
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
- bułka tarta
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
- kolendra lub szczypiorek
Przygotowanie:
- Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w drobna kosteczkę i wrzucamy do miseczki. Doprawiamy je solą, pieprzem i sokiem z limonki.
- Boczniaki kroimy na mniejsze kawałki. W jednej misce roztrzepujemy jajko z odrobiną soli i pieprzu. W drugiej mieszamy ze sobą bułkę tartą i płatki drożdżowe.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej.
- Smażymy je na złoty kolor. Następnie zdejmujemy z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku.
- Bagietkę podpiekamy na złoty kolor w piekarniku. Gdy przestygnie smarujemy ją grubą warstwą hummusu. Następnie nakładamy salsę oraz chrupiące boczniaki.
- Gotowe grzanki posypujemy kolendrą lub szczypiorkiem.
Smacznego!


Brak komentarzy