Grzanki z boczniakami w panierce, hummusem i salsą pomidorową

Koniec z nudnymi grzankami. Połączenie chrupiących boczniaków, hummusu i salsy to strzał w dziesiątkę. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • ok. 200g boczniaków
  • bagietka
  • 2 duże pomidory
  • 1 mała czerwona cebula
  • sok z połowy limonki
  • 160g hummusu
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz
  • kolendra lub szczypiorek

Przygotowanie:

  1. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy w drobna kosteczkę i wrzucamy do miseczki. Doprawiamy je solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  2. Boczniaki kroimy na mniejsze kawałki. W jednej misce roztrzepujemy jajko z odrobiną soli i pieprzu. W drugiej mieszamy ze sobą bułkę tartą i płatki drożdżowe.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej.
  4. Smażymy je na złoty kolor. Następnie zdejmujemy z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku.
  5. Bagietkę podpiekamy na złoty kolor w piekarniku. Gdy przestygnie smarujemy ją grubą warstwą hummusu. Następnie nakładamy salsę oraz chrupiące boczniaki.
  6. Gotowe grzanki posypujemy kolendrą lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Grzanki- boczniaki-hummus-salsa
Grzanki- boczniaki-hummus-salsa

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz