Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami włoskimi jest idealna na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Zawsze pierwsza znika ze stołu, a zachwytom nie ma końca 🙂 Szybka w przygotowaniu, każdy sobie z nią poradzi. Smacznego!
Składniki:
- mix sałat (ok. 180g)
- ser pleśniowy niebieski (100g)
- orzechy włoskie (3/4 szklanki)
- 1,5-2 gruszki
Sos:
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Mix sałat wrzucamy do miski. Gruszkę obieramy i kroimy w plasterki. Orzechy prażymy na suchej patelni aby wydobyć ich smak i aromat. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty składników. Całość posypujemy orzechami i mieszamy.
Jak przygotować sos:
Do słoiczka wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy miód i musztardę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy energicznie. Gdy składniki się połączą a miód rozpuści, dodajemy oliwę z oliwek i ponownie całość mieszamy.
Sałatkę nakładamy na talerz i polewamy sosem. Dobrze smakuje z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.
Alternatywne składniki:
- mix sałat możemy zastąpić własną mieszanką: rukolą, sałatą rzymską, roszponką, sałatą lodową, cykorią
- zamiast orzechów włoskich możemy użyć prażone pestki słonecznika lub dyni
Ciekawostki:
- orzechy włoskie są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, posiadają ich najwięcej spośród wszystkich orzechów
- sięgając po orzechy włoskie dostarczamy organizmowi: żelazo, wapń, potas, magnez i cynk
- miód jest naturalnym antybiotykiem
- miód przyśpiesza gojenie ran, działa przeciwzapalnie i bakteriobójczo
Sprawdź inne pomysły na pyszne sałatki!
1 Komentarz
Uwielbiam 🙂