Makaron z warzywami w sosie orzechowo-limonkowym

To było moje pierwsze podejście do sosu na bazie masła orzechowego i na pewno nie ostatnie. Pyszne chrupiące warzywa, lekko kwaśny orzechowy sos. Musicie koniecznie spróbować!

Składniki (porcja dla 3 osób)

  • 250g makaronu chow mein
  • 1 duża marchewka
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 żółtej papryki
  • kawałek brokuła
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 2 limonki
  • sezam
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Marchewkę i paprykę kroimy w paseczki a brokuła na małe kawałki.
  2. W wysokiej patelni rozgrzewamy trzy łyżki oleju, następnie wrzucamy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na drobnej tarce imbir.
  3. Po chwili do czosnku i imbiru dorzucamy warzywa i smażymy na średnim ogniu (możemy dolać też odrobinę wody).
  4. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron i mieszamy ze sobą składniki na sos.
  5. Gdy warzywa się przesmażą, dodajemy do nich ugotowany makaron oraz sos. Całość mieszamy i chwilkę smażymy.
  6. Gotowy makaron wykładamy na talerze, posypujemy papryczką chilli oraz sezamem i skrapiamy sokiem z limonki.

Smacznego!

makaron-z-warzywami-sos-orzechowo-limonkowy
makaron-z-warzywami-sos-orzechowo-limonkowy

Brak komentarzy

Napisz komentarz