Carpaccio to tradycyjna, włoska, mięsna przystawka. Ja przedstawiam jej wegetariańską wersję, czyli carpaccio z buraka z dodatkiem awokado i sera feta. Doskonale sprawdzi się jako przekąska lub przystawka podczas większej uczty 🙂 Wygląda świetnie a przy tym wyśmienicie smakuje. Ja polubiłam carpaccio i mam nadzieję, że Wam również zasmakuje. Smacznego!
Składniki na carpaccio:
- 1 duży burak
- 0,5 awokado
- ser feta
- sos balsamiczny lub sos z granatów
- pieprz
- listki bazylii
Przygotowanie carpaccio z buraka:
- Ugotowanego lub upieczonego buraka kroimy w bardzo cienkie plasterki
- Układamy je na talerzu
- Na środek dodajemy obrane awokado pokrojone w paseczki
- Całość posypujemy pokruszonym serem feta
- Polewamy wszystko sosem i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem
- Na koniec carpaccio dekorujemy listkami bazylii
1 Komentarz
Bardzo ciekawe połączenie 🙂 Widziałam podobne, ale ze świeżym szpinakiem.