Kajzerki faszerowane kiełbasą, pieczarkami, awokado i jajkiem

kajzerki faszerowane kielbasa pieczarkami awokado i jajkiem zdjecie glowne widok z gory

Jak sprawić żeby zwykła kajzerka stała się niezwykła kajzerką 😉 Wystarczy nafaszerować ją kiełbasą, pieczarkami, awokado a do tego wbić jajko. Takie połączenie smaków zamknięte w małej bułeczce to prawdziwy hit. Polecam z całego serca 🙂

 

Składniki:

  • 100 g kiełbasy
  • 4 pieczarki
  • 4 kajzerki
  • 4 jajka
  • 0,5 awokado
  • 0,5 cebuli
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 0,5 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz

kajzerki faszerowane kielbasa pieczarkami awokado i jajkiem skladniki

 

Przygotowanie faszerowanych kajzerek:

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło
  2. Wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i przysmażamy na złoty kolor
  3. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną kiełbasę i cebulę
  4. Awokado kroimy w kosteczkę
  5. Odcinamy górną część kajzerki (tak jak na zdjęciu poniżej) i wydrążamy środek bułki
  6. Do wydrążonej kajzerki nakładamy: pieczarki, kiełbasę z cebulą, posypujemy szczypiorkiem, awokado a na wierzch wbijamy delikatnie po jednym jajku
  7. Całość posypujemy solą
  8. Kajzerki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni
  9. Pieczemy do momentu, aż zetną się jajka
  10. Gotowe kajzerki posypujemy szczypiorkiem, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i zjadamy ze smakiem

Smacznego!

kajzerki faszerowane kielbasa pieczarkami awokado i jajkiem przygotowanie

 

Ciekawostka

Kajzerka:

  • mała bułka z pięcioma promienistymi nacięciami na wierzchu
  • kształt kajzerki został opracowany przez wiedeńskich piekarzy
  • tradycyjnie wyrabiana jest z mąki pszennej ale obecnie występuje również w innych wariantach

kajzerki faszerowane kielbasa pieczarkami awokado i jajkiem przekrojone widok z boku

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz