Jak sprawić żeby zwykła kajzerka stała się niezwykła kajzerką 😉 Wystarczy nafaszerować ją kiełbasą, pieczarkami, awokado a do tego wbić jajko. Takie połączenie smaków zamknięte w małej bułeczce to prawdziwy hit. Polecam z całego serca 🙂
Składniki:
- 100 g kiełbasy
- 4 pieczarki
- 4 kajzerki
- 4 jajka
- 0,5 awokado
- 0,5 cebuli
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 0,5 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie faszerowanych kajzerek:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło
- Wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem i przysmażamy na złoty kolor
- Na tej samej patelni smażymy pokrojoną kiełbasę i cebulę
- Awokado kroimy w kosteczkę
- Odcinamy górną część kajzerki (tak jak na zdjęciu poniżej) i wydrążamy środek bułki
- Do wydrążonej kajzerki nakładamy: pieczarki, kiełbasę z cebulą, posypujemy szczypiorkiem, awokado a na wierzch wbijamy delikatnie po jednym jajku
- Całość posypujemy solą
- Kajzerki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni
- Pieczemy do momentu, aż zetną się jajka
- Gotowe kajzerki posypujemy szczypiorkiem, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i zjadamy ze smakiem
Smacznego!
Ciekawostka
Kajzerka:
- mała bułka z pięcioma promienistymi nacięciami na wierzchu
- kształt kajzerki został opracowany przez wiedeńskich piekarzy
- tradycyjnie wyrabiana jest z mąki pszennej ale obecnie występuje również w innych wariantach
Brak komentarzy