Sajgonki wegetariańskie

Jakiś czas temu zakochałam się w kuchni azjatyckiej, dlatego przepis na sajgonki był tylko kwestią czasu. Farsz wyszedł przepyszny i trochę bardziej polski niż chiński 😉 Spróbujcie sami!

Składniki (kilkanaście sztuk):

  • kilkanaście sztuk papieru ryżowego
  • 250g pieczarek
  • 2 marchewki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 100g ugotowanego ryżu
  • 120g kiszonej kapusty
  • 1 łyżeczka masła
  • olej rzepakowy
  • mieszanka przypraw kuchnia tajska
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę a marchewkę i pieczarki ścieramy na tarce na największych oczkach.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i łyżkę oliwy, następnie dorzucamy na nią cebule i marchewkę. Smażymy ok. 3-5 min po czym dodajemy pieczarki.
  3. Całość solimy i czekamy aż woda z pieczarek całkowicie odparuje.
  4. Pod koniec dodajemy posiekana kiszoną kapustę, pieprz oraz mieszankę przypraw i smażymy jeszcze przed chwile.
  5. Warzywa zdejmujemy z ognia i dodajmy ugotowany ryż. Mieszamy całość i odstawiamy do przestygnięcia.
  6. Papier ryżowy wkładamy na kilkadziesiąt sekund do cieplej wody. Układamy go na desce i nakładamy po czubatej łyżce nadzienia i zwijamy ciasno tak jak krokiety.
  7. Sajgonki smażymy bardzo delikatnie, zachowując odstępy na sporej ilości oleju na złoty kolor. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.

Smacznego!

Sajgonki-wegetariańskie
Sajgonki-wegetariańskie

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz