Jakiś czas temu zakochałam się w kuchni azjatyckiej, dlatego przepis na sajgonki był tylko kwestią czasu. Farsz wyszedł przepyszny i trochę bardziej polski niż chiński 😉 Spróbujcie sami!
Składniki (kilkanaście sztuk):
- kilkanaście sztuk papieru ryżowego
- 250g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 duża czerwona cebula
- 100g ugotowanego ryżu
- 120g kiszonej kapusty
- 1 łyżeczka masła
- olej rzepakowy
- mieszanka przypraw kuchnia tajska
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w kostkę a marchewkę i pieczarki ścieramy na tarce na największych oczkach.
- Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i łyżkę oliwy, następnie dorzucamy na nią cebule i marchewkę. Smażymy ok. 3-5 min po czym dodajemy pieczarki.
- Całość solimy i czekamy aż woda z pieczarek całkowicie odparuje.
- Pod koniec dodajemy posiekana kiszoną kapustę, pieprz oraz mieszankę przypraw i smażymy jeszcze przed chwile.
- Warzywa zdejmujemy z ognia i dodajmy ugotowany ryż. Mieszamy całość i odstawiamy do przestygnięcia.
- Papier ryżowy wkładamy na kilkadziesiąt sekund do cieplej wody. Układamy go na desce i nakładamy po czubatej łyżce nadzienia i zwijamy ciasno tak jak krokiety.
- Sajgonki smażymy bardzo delikatnie, zachowując odstępy na sporej ilości oleju na złoty kolor. Podajemy z wcześniej przygotowanym sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy