Pora na przepis typowo włoski, ale z drobną modyfikacją 🙂
Przedstawiam makaron cannelloni z mięsem mielonym, czerwonym pesto i porem w sosie pomidorowym. Jest na prawdę pyszny 😉
Składniki:
- ok. 190-200 g makaronu cannelloni
- 250g mozzarelli
- mix sałat
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz
Nadzienie:
- 500g mięsa mielonego z łopatki
- 2 cebule
- 1 duży por
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz
Czerwone pesto:
- 10 suszonych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 1 suszona papryczka chilli peperoncino
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka bazylii
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- sól
Sos pomidorowy:
- 1000g passaty pomidorowej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czekamy aż lekko się zeszkli i dodajemy mięso. Gdy się podsmaży przyprawiamy solą i pieprzem a następnie dokładamy gotowe pesto. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dorzucamy pora i smażymy aż zmięknie po czym mieszamy z mięsem i jeszcze przez chwilę smażymy.
Do rondelka wlewamy passatę, ocet balsamiczny, wsypujemy cukier, oregano, sól i pieprz i chwilę gotujemy.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos tak by przykrył całe dno. Na sosie układamy pierwszą warstwę rurek ciasno nadzianych farszem, polewamy sosem i układamy kolejną warstwę. Całość polewamy resztą sosu, pamiętając by każda rurka była dokładnie zanurzona. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 50 minut. Na 10 minut przed końcem na wierzch dania układamy plastry mozzarelli i razem zapiekamy. Podajemy z sałatą skropioną oliwą i octem balsamicznym oraz doprawioną solą i pieprzem. Smacznego.
Czerwone pesto:
W dużym moździerzu rozcieramy czosnek z solą, dodajemy słonecznik i papryczkę i razem miażdżymy. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy. Ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Na sam koniec wlewamy oliwę i całość mieszamy.
Ciekawostki
Por:
- oczyszcza organizm z toksyn
- stabilizuje poziom cukru we krwi
- jest dobrym źródłem witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B
1 Komentarz
Kasiuchna <3
Lazagne i Canneloni to moja ulubiona włoszczyzna ! Osobiście uważam ,że najlepsze są przygotowane z mięsa wołowego lub mieszanego ( wp/woł), ale oczywiście to moje zdanie.
Poza tym robię je zawsze z odrobiną beszamelu. Ale to już chyba zakrawa na " mądrzenie się ", więc pass. Na pewno wykonam twoje canneloni z porem już wkrótce.
P.S. Fantastyczne zdjęcia !!! Jestem pod wrażeniem.
PZDR twoja fanka M<