Jeden ze smaczniejszych przepisów jakie udało mi się stworzyć. Koniecznie musicie spróbować.
Składniki (porcja dla 3 osób):
- ok. 300g makaronu spaghetti
- 1 duży lub 2 małe pory (tylko biała część)
- 80g wędzonego tofu
- 1 żółtko
- 60g sera grana padano, parmezan lub bursztyn
- 0,5 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego białego wina
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- olej rzepakowy
- sól
Przygotowanie:
- Pora myjemy i kroimy w półplasterki.
- Na małej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, następnie kruszymy na nią wędzone tofu. Smażymy je dość długo, aż powstaną chrupiące skwarki.
- W wysokiej patelni rozpuszczamy masło wrzucamy pora i chwilę podsmażamy.
- Do pora wlewamy wino i czekamy aż alkohol odparuje. Solimy do smaku, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości.
- Makaron wsypujemy do osolonej wody i gotujemy al dente.
- Do miski wrzucamy żółtko oraz starty na drobnej tarce ser. Mieszamy całość, następnie wlewamy po trochu wodę (pół szklanki) z gotowania makaronu i energicznie mieszamy (aby zapobiec ścięciu się żółtka, wodę najpierw odstawcie na około 2 minuty).
- Do podduszonego pora wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy.
- Zmniejszamy ogień do minimum i wlewamy sos z żółtka i sera.
- Mieszamy dokładnie tak aby sos oblepił cały makaron.
- Gotowe danie nakładamy na talerze, posypujemy skwarkami z tofu oraz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Brak komentarzy