Makaron à la carbonara z porem i wędzonym tofu

Jeden ze smaczniejszych przepisów jakie udało mi się stworzyć. Koniecznie musicie spróbować.

Składniki (porcja dla 3 osób):

  • ok. 300g makaronu spaghetti
  • 1 duży lub 2 małe pory (tylko biała część)
  • 80g wędzonego tofu
  • 1 żółtko
  • 60g sera grana padano, parmezan lub bursztyn
  • 0,5 szklanki wytrawnego lub półwytrawnego białego wina
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy
  • sól

Przygotowanie:

  1. Pora myjemy i kroimy w półplasterki.
  2. Na małej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, następnie kruszymy na nią wędzone tofu. Smażymy je dość długo, aż powstaną chrupiące skwarki.
  3. W wysokiej patelni rozpuszczamy masło wrzucamy pora i chwilę podsmażamy.
  4. Do pora wlewamy wino i czekamy aż alkohol odparuje. Solimy do smaku, zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości.
  5. Makaron wsypujemy do osolonej wody i gotujemy al dente.
  6. Do miski wrzucamy żółtko oraz starty na drobnej tarce ser. Mieszamy całość, następnie wlewamy po trochu wodę (pół szklanki) z gotowania makaronu i energicznie mieszamy (aby zapobiec ścięciu się żółtka, wodę najpierw odstawcie na około 2 minuty).
  7. Do podduszonego pora wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy.
  8. Zmniejszamy ogień do minimum i wlewamy sos z żółtka i sera.
  9. Mieszamy dokładnie tak aby sos oblepił cały makaron.
  10. Gotowe danie nakładamy na talerze, posypujemy skwarkami z tofu oraz posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Makaron-carbonara-por-tofu
Makaron-carbonara-por-tofu

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz