Czy lubicie cukinie, ale nie bardzo macie pomysł, jak je przyrządzić? Proponuję nafaszerować je zgodnie z poniższym przepisem. Będzie pysznie a przy tym pożywnie. Obiecuję, że faszerowane cukinie Was nie zawiodą 😉
Składniki:
- 4 cukinie
- 500g mięsa mielonego
- ok. 14 suszonych pomidorów
- garść zielonych oliwek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 0,5 papryczki chili (opcjonalnie)
- 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- żółty ser do posypania
Przygotowanie:
Cukinie dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i wybieramy miąższ za pomocą łyżki lub kulkownicy do owoców. Staramy się zostawić ok. 1 cm brzeg. Wycięty miąższ siekamy drobno i zostawiamy na później, jeszcze będziemy go potrzebować.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy mielone mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 5 min. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory, miąższ z cukinii oraz wszystkie przyprawy. Chwilę później dodajemy drobno pokrojone oliwki i chili oraz wlewamy wino. Całość smażymy przez kolejne ok. 5 min.
Gotowy farsz nakładamy do wnętrza wydrążonych cukinii. Posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 min, do momentu gdy cukinia stanie się miękka. Smacznego 🙂
Ciekawostka
Cukinia:
- jest lekkostrawna i pozytywnie wpływa na proces trawienia
- zawiera potas, żelazo i magnez
- wysoka zawartość związków odżywczych połączona z lekkostrawnością powoduje, że może być podawana nawet półrocznym dzieciom
Brak komentarzy