Faszerowane cukinie

faszerowana cukinia widok z góry

Czy lubicie cukinie, ale nie bardzo macie pomysł, jak je przyrządzić? Proponuję nafaszerować je zgodnie z poniższym przepisem. Będzie pysznie a przy tym pożywnie. Obiecuję, że faszerowane cukinie Was nie zawiodą 😉

 

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 500g mięsa mielonego
  • ok. 14 suszonych pomidorów
  • garść zielonych oliwek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 0,5 papryczki chili (opcjonalnie)
  • 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • żółty ser do posypania

faszerowana cukinia składniki

 

Przygotowanie:

Cukinie dokładnie myjemy, przekrawamy na pół i wybieramy miąższ za pomocą łyżki lub kulkownicy do owoców. Staramy się zostawić ok. 1 cm brzeg. Wycięty miąższ siekamy drobno i zostawiamy na później, jeszcze będziemy go potrzebować.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli, dodajemy mielone mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 5 min. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory, miąższ z cukinii oraz wszystkie przyprawy. Chwilę później dodajemy drobno pokrojone oliwki i chili oraz wlewamy wino. Całość smażymy przez kolejne ok. 5 min.

Gotowy farsz nakładamy do wnętrza wydrążonych cukinii. Posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 20 min, do momentu gdy cukinia stanie się miękka. Smacznego 🙂

cukinia z częściowo wydrążonym miąższem

 

Ciekawostka

Cukinia:

  • jest lekkostrawna i pozytywnie wpływa na proces trawienia
  • zawiera potas, żelazo i magnez
  • wysoka zawartość związków odżywczych połączona z lekkostrawnością powoduje, że może być podawana nawet półrocznym dzieciom

faszerowana cukinia widok po kątem

 

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz