Krem z soczewicy

Pyszny i sycący krem z czerwonej soczewicy. Przepis poniżej jest na dużą porcje, więc spokojnie możecie część zamrozić. Przyda się w dni, kiedy nie macie czasu na gotowanie.

Składniki (duża porcja):

  • 1 litr bulionu warzywnego lub wody
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy i papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W garnku na maśle i oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek.
  2. Następnie dorzucamy drobno pokrojoną marchewkę oraz wypłukaną soczewicę.
  3. Wszystko razem przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy do miękkości.
  4. Do zupy dodajemy kurkumę i paprykę, a następnie blendujemy ją na gładki krem.
  5. Do kremu, na koniec, dodajemy ocet oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Krem podajemy z kwaśną śmietaną oraz uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego!

Krem-soczewica
Krem-soczewica

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz