Pyszny i sycący krem z czerwonej soczewicy. Przepis poniżej jest na dużą porcje, więc spokojnie możecie część zamrozić. Przyda się w dni, kiedy nie macie czasu na gotowanie.
Składniki (duża porcja):
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- 200g czerwonej soczewicy
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka kurkumy i papryki słodkiej
- 1 płaska łyżeczka papryki wędzonej (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W garnku na maśle i oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek.
- Następnie dorzucamy drobno pokrojoną marchewkę oraz wypłukaną soczewicę.
- Wszystko razem przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem lub wodą i gotujemy do miękkości.
- Do zupy dodajemy kurkumę i paprykę, a następnie blendujemy ją na gładki krem.
- Do kremu, na koniec, dodajemy ocet oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Krem podajemy z kwaśną śmietaną oraz uprażonymi pestkami słonecznika.
Smacznego!
Brak komentarzy