Przedstawiam Wam dzisiaj świetny pomysł na bezmięsny obiad. Wiem, że dla niektórych takie stwierdzenie to herezja (obiad musi być przecież z mięsem), jednak mimo to namawiam do spróbowania. Makaron z brokułem, serem grana padano i orzeszkami pinii to na prawdę pyszna sprawa! Więcej nie zachwalam, sprawdźcie sami 🙂
Składniki:
- 1 brokuł
- 250-300 g makaronu penne
- 2 ząbki czosnku
- 1 mini bagietka
- 25 g orzeszków pinii
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- ser grana padano
- sól i pieprz
Przygotowanie makaronu z brokułem:
- Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kostkę mini bagietkę
- Chwilę smażymy, do momentu, gdy bagietka wchłonie całe masło
- Bagietkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
- Bagietkę pieczemy do momentu, aż zrobi się rumiana i chrupiąca
- Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do osolonej gotującej się wody
- Chwilę gotujemy następnie przekładamy do miski z zimną wodą (brokuł ma być ugotowany al dente)
- Do tej samej wody wrzucamy makaron i gotujemy rownież al dente
- Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekany czosnek, po chwili dorzucamy brokuła i chwilę razem smażymy
- Następnie dodajemy makaron, odrobinę wody z gotowania i garść grana padano
- Całość smażymy jeszcze przez chwilę
- Makaron podajemy z pokruszoną chrupiącą bułką, podprażonymi orzeszkami pinii i świeżo startym serem grana padano
Smacznego!
Ciekawostka
Brokuły:
- 200g brokułów zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
- są bogatym źródłem wapnia, zawierają go więcej niż większość nabiału
- pochodzą z basenu Morza Śródziemnego, najprawdopodobniej z Cypru. Znane były już w starożytności
Brak komentarzy