Lasagne z wędzonym tofu, szpinakiem i ricottą

Wegetariańska wersja lasagne jest jeszcze lepsza niż ta w wersji mięsnej. Zróbcie koniecznie i przekonajcie się sami.

Składniki (na formę o wymiarach 20×30):

  • ok. 18 sztuk makaronu lasagne
  • 180g wędzonego tofu
  • 200g szpinaku
  • 250g ricotty
  • 700g passaty pomidorowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 opakowania mozzarelli (375g)
  • 70g parmezanu lub grana padano
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. W rondelku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, następnie dodajemy pokrojona w kostkę czerwoną cebulę.
  2. Gdy cebula się zeszkli dodajmy drobno posiekane dwa ząbki czosnku i chwile smażymy.
  3. Następnie do rondelka dolewamy passate oraz pomidory z puszki.
  4. Sos doprawimy bazylią, oregano, papryką, cukrem oraz octem balsamicznym. Całość wystarczy tylko lekko zagotować.
  5. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Po chwili dorzucamy na nią umyty szpinak (nie smażymy go za długo).
  7. Gotowy szpinak przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru płynu, a gdy przestygnie przekładamy go na deskę, siekamy nożem i wrzucamy do miski. Dorzucamy do niego ricotte mieszamy całość i doprawiamy solą i pieprzem.
  8. Na patelni podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy pokruszone w palcach tofu i czekamy aż zarumieni się na brązwo.
  9. Makaron wrzucamy do gotującej się wody na 1,5 min (płaty wrzucamy pojedynczo, najlepiej kilka sztuk które będę tworzyć jedna warstwę).
  10. Do formy na dno wlewamy chochlę sosu, następnie układamy makaron (może delikatnie na siebie nachodzić).
  11. Na makaronie układamy pokrojoną w plastry mozzarellę (pół porcji) a następnie zalewamy ją sosem.
  12. Układamy kolejna warstwę makaronu a na nią nakładamy pół porcji ricotty ze szpinakiem.
  13. Następna warstwa makaronu, sos pomidorowy a na niego przysmażone tofu.
  14. Kolejna warstwa makaronu i ricotta ze szpinakiem.
  15. Przedostatnia warstwa makaronu a na nią sos pomidorowy.
  16. Ostatnia warstwa makaronu, reszta sosu pomidorowego, a na wierzch reszta mozzarelli oraz starty na tarce parmezan.
  17. Tak przygotowaną lasagne wkładamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika na około 40-45 min. Jeżeli macie opcję w piekarniku góra-dół to na początku pieczecie lasagne przykrytą folią aluminiową i zdejmijcie ją mniej więcej w połowie pieczenia.

Smacznego!

Lasagne-tofu-szpinak-ricotta
Lasagne-tofu-szpinak-ricotta

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz