Wegetariańska wersja lasagne jest jeszcze lepsza niż ta w wersji mięsnej. Zróbcie koniecznie i przekonajcie się sami.
Składniki (na formę o wymiarach 20×30):
- ok. 18 sztuk makaronu lasagne
- 180g wędzonego tofu
- 200g szpinaku
- 250g ricotty
- 700g passaty pomidorowej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 3 opakowania mozzarelli (375g)
- 70g parmezanu lub grana padano
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 6 łyżek oliwy
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W rondelku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy, następnie dodajemy pokrojona w kostkę czerwoną cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli dodajmy drobno posiekane dwa ząbki czosnku i chwile smażymy.
- Następnie do rondelka dolewamy passate oraz pomidory z puszki.
- Sos doprawimy bazylią, oregano, papryką, cukrem oraz octem balsamicznym. Całość wystarczy tylko lekko zagotować.
- Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Po chwili dorzucamy na nią umyty szpinak (nie smażymy go za długo).
- Gotowy szpinak przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru płynu, a gdy przestygnie przekładamy go na deskę, siekamy nożem i wrzucamy do miski. Dorzucamy do niego ricotte mieszamy całość i doprawiamy solą i pieprzem.
- Na patelni podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy pokruszone w palcach tofu i czekamy aż zarumieni się na brązwo.
- Makaron wrzucamy do gotującej się wody na 1,5 min (płaty wrzucamy pojedynczo, najlepiej kilka sztuk które będę tworzyć jedna warstwę).
- Do formy na dno wlewamy chochlę sosu, następnie układamy makaron (może delikatnie na siebie nachodzić).
- Na makaronie układamy pokrojoną w plastry mozzarellę (pół porcji) a następnie zalewamy ją sosem.
- Układamy kolejna warstwę makaronu a na nią nakładamy pół porcji ricotty ze szpinakiem.
- Następna warstwa makaronu, sos pomidorowy a na niego przysmażone tofu.
- Kolejna warstwa makaronu i ricotta ze szpinakiem.
- Przedostatnia warstwa makaronu a na nią sos pomidorowy.
- Ostatnia warstwa makaronu, reszta sosu pomidorowego, a na wierzch reszta mozzarelli oraz starty na tarce parmezan.
- Tak przygotowaną lasagne wkładamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika na około 40-45 min. Jeżeli macie opcję w piekarniku góra-dół to na początku pieczecie lasagne przykrytą folią aluminiową i zdejmijcie ją mniej więcej w połowie pieczenia.
Smacznego!
Brak komentarzy