Sezon na szparagi w pełni. Dzisiaj mam dla Was prosty i pyszny przepis na zapiekane szparagi. Do tego koniecznie sos na bazie jogurtu, majonezu i świeżej bazylii.
Składniki (na jedną dużą lub dwie małe formy do zapiekania):
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 45g parmezanu
- garść różnych orzechów i pestek (pistacje, włoskie, słonecznik, laskowe)
- oliwa
- sól
Sos
- 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2 łyżki majonezu
- garść świeżej bazylii
- pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- W miseczce mieszamy ze sobą majonez i jogurt.
- Do moździerza wrzucamy listki bazylii i ucieramy (jeżeli nie macie moździerza możecie posiekać ją bardzo drobno nożem).
- Roztartą bazylię dorzucamy do miseczki, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny.
- Szparagi myjemy i pozbywamy się twardych końcówek.
- Orzechy siekamy drobno nożem lub rozdrabniamy w malakserze.
- W naczyniu żaroodpornym układamy ciasno szparagi, następnie lekko solimy.
- Polewamy je oliwą oraz posypujemy startym na tarce serem oraz naszą mieszanką orzechową.
- Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 minut.
- Gotowe szparagi podajemy z chrupiącym pieczywem i sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy