Zapiekane szparagi z parmezanem i orzechami

Sezon na szparagi w pełni. Dzisiaj mam dla Was prosty i pyszny przepis na zapiekane szparagi. Do tego koniecznie sos na bazie jogurtu, majonezu i świeżej bazylii.

Składniki (na jedną dużą lub dwie małe formy do zapiekania):

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 45g parmezanu
  • garść różnych orzechów i pestek (pistacje, włoskie, słonecznik, laskowe)
  • oliwa
  • sól

Sos

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • garść świeżej bazylii
  • pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. W miseczce mieszamy ze sobą majonez i jogurt.
  2. Do moździerza wrzucamy listki bazylii i ucieramy (jeżeli nie macie moździerza możecie posiekać ją bardzo drobno nożem).
  3. Roztartą bazylię dorzucamy do miseczki, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny.
  4. Szparagi myjemy i pozbywamy się twardych końcówek.
  5. Orzechy siekamy drobno nożem lub rozdrabniamy w malakserze.
  6. W naczyniu żaroodpornym układamy ciasno szparagi, następnie lekko solimy.
  7. Polewamy je oliwą oraz posypujemy startym na tarce serem oraz naszą mieszanką orzechową.
  8. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 minut.
  9. Gotowe szparagi podajemy z chrupiącym pieczywem i sosem.

Smacznego!

Zapiekane-szparagi-parmezan-orzechy
Zapiekane-szparagi-parmezan-orzechy

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz