Pieczona marchewka z kaszą bulgur, skwarkami z tofu i sosem jogurtowym

Pyszna ostro-słodka pieczona marchewka idealnie komponuje się z wędzonym tofu i delikatnym sosem jogurtowym z ogórkiem.

Składniki:

  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • 200g kaszy bulgur
  • 0,5 łyżeczki przyprawy harissa
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
  • spora szczypta soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • świeże zioła wedle uznania

Sos jogurtowy:

  • 350g jogurtu greckiego
  • 1 zielony ogórek
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Marchewkę dokładnie myjemy (nie obieramy). Układamy ją na papierze do pieczenia, polewamy olejem, posypujemy przyprawami i dokładnie masujemy.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (góra-dół). Marchewkę pieczemy przez około 35 minut.
  3. Na patelnie wlewamy trochę oleju. Wrzucamy na nią pokrojone w małą kostkę tofu. Smażymy na złoto, a na koniec wlewamy sos sojowy. Chwile zostawiamy na patelni, aż cały sos zostanie wchłonięty przez tofu.
  4. Kaszę gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu.
  5. Ogórka obieramy ze skórki i pozbywamy się nasion. Ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na chwile. Po tym czasie ogórka odsączamy z soku, dodajemy do niego jogurt, sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Na duży talerz wykładamy kasze, na niej układamy pieczone marchewki oraz skwarki z tofu. Całość polewamy sosem oraz posypujemy ulubionymi ziołami.

Smacznego!

Pieczona-marchewka-bulgur-tofu
Pieczona-marchewka-bulgur-tofu

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz