Pyszna ostro-słodka pieczona marchewka idealnie komponuje się z wędzonym tofu i delikatnym sosem jogurtowym z ogórkiem.
Składniki:
- 1 pęczek młodej marchewki
- 1 opakowanie wędzonego tofu
- 200g kaszy bulgur
- 0,5 łyżeczki przyprawy harissa
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki suszonego czosnku
- spora szczypta soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- świeże zioła wedle uznania
Sos jogurtowy:
- 350g jogurtu greckiego
- 1 zielony ogórek
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Marchewkę dokładnie myjemy (nie obieramy). Układamy ją na papierze do pieczenia, polewamy olejem, posypujemy przyprawami i dokładnie masujemy.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni (góra-dół). Marchewkę pieczemy przez około 35 minut.
- Na patelnie wlewamy trochę oleju. Wrzucamy na nią pokrojone w małą kostkę tofu. Smażymy na złoto, a na koniec wlewamy sos sojowy. Chwile zostawiamy na patelni, aż cały sos zostanie wchłonięty przez tofu.
- Kaszę gotujemy zgodnie z informacją na opakowaniu.
- Ogórka obieramy ze skórki i pozbywamy się nasion. Ścieramy do miski na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na chwile. Po tym czasie ogórka odsączamy z soku, dodajemy do niego jogurt, sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Na duży talerz wykładamy kasze, na niej układamy pieczone marchewki oraz skwarki z tofu. Całość polewamy sosem oraz posypujemy ulubionymi ziołami.
Smacznego!
Brak komentarzy