Zupa pomidorowa z soczewicą

Zupa pomidorowa z soczewica

Klasyczna zupa pomidorowa w nieco innym wydaniu.

 

Składniki (duża porcja):

  • 2 pietruszki
  • 4 marchewki
  • 0,5 selera
  • 500g przecieru pomidorowego (lub passaty)
  • 1 puszka pomidorów
  • 5 pomidorów suszonych
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • natka piertruszki
  • soczewica czerwona (ok. 2 szklanek)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 0,5 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz

zupa pomidorowa z soczewica skladniki

 

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i suszone pomidory. Gdy cebula i pomidory się podsmażą, dodajemy marchewkę, selera i pietruszkę pokrojone w kostkę. W międzyczasie podgrzewamy na małym ogniu bulion warzywny. Po ok. 7 minutach dosypujemy na patelnię przyprawy i smażymy ok. 2 minut. Całość dodajemy do bulionu i gotujemy ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy: soczewicę, pomidory z puszki, przecier, cukier, ocet balsamiczny i sos sojowy. Gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Zupę podajemy z kleksem śmietany i natką pietruszki. Pycha 🙂

zupa pomidorowa z soczewica przygotowanie

 

Ciekawostka:

Soczewica:

  • zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego
  • jest bogata w potas i kwas foliowy
  • zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy

zupa pomidorowa z soczewica ciekawostka

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz