Klasyczna zupa pomidorowa w nieco innym wydaniu.
Składniki (duża porcja):
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- 0,5 selera
- 500g przecieru pomidorowego (lub passaty)
- 1 puszka pomidorów
- 5 pomidorów suszonych
- 2 litry bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- natka piertruszki
- soczewica czerwona (ok. 2 szklanek)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki kolendry mielonej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i suszone pomidory. Gdy cebula i pomidory się podsmażą, dodajemy marchewkę, selera i pietruszkę pokrojone w kostkę. W międzyczasie podgrzewamy na małym ogniu bulion warzywny. Po ok. 7 minutach dosypujemy na patelnię przyprawy i smażymy ok. 2 minut. Całość dodajemy do bulionu i gotujemy ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy: soczewicę, pomidory z puszki, przecier, cukier, ocet balsamiczny i sos sojowy. Gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Zupę podajemy z kleksem śmietany i natką pietruszki. Pycha 🙂
Ciekawostka:
Soczewica:
- zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego
- jest bogata w potas i kwas foliowy
- zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy
Brak komentarzy