Wątróbka z indyka z masłem i szczypiorkiem podana z purée ziemniaczanym

watrobka z indyka z maslem i szczypiorkiem glowne

Wielu kojarzy wątróbkę jako twarde i gumowe mięso bez smaku. Zupełnie niesłusznie, dobrze przyrządzona wątróbka jest pyszna i krucha. Oto przepis na takie właśnie danie – wątróbkę z indyka z masłem i szczypiorkiem podaną z purée ziemniaczanym. Daj wątróbce szansę 😉

 

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • ok. 700g wątróbki z indyka
  • 1 pęczek grubego szczypiorku
  • 4-5 łyżek masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • mleko i woda

Purée ziemniaczane:

  • 8-10 ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 8 łyżek śmietanki 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej

watrobka z indyka z maslem i szczypiorkiem skladniki

 

Przygotowanie:

Umytą i pozbawioną błonek wątróbkę wrzucamy do miski, zalewamy mlekiem z wodą (proporcja 70/30) i pozostawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie wątróbkę osuszamy papierowym ręcznikiem i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie grillową wysmarowaną łyżką oliwy. Mięso przysmażamy z obu stron. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło a gdy się rozpuści, dorzucamy drobno posiekany szczypiorek. Całość chwilę smażymy i voilà, wątróbka gotowa!

Puree ziemniaczane:

Ugotowane i osolone ziemniaki ubijamy na gładką masę. Dodajemy masło, śmietankę i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

watrobka z indyka z maslem i szczypiorkiem przygotowanie

 

Ciekawostka

Wątróbka:

  • zawiera dużo cholesterolu, dlatego nie powinno się jej jeść zbyt często
  • jest bogata w żelazo, cynk i miedź oraz w witaminy A, D, B12, B2
  • wątróbka wieprzowa charakteryzuje się wyższą zawartością żelaza, natomiast wątróbka drobiowa kwasu foliowego

watrobka z indyka z maslem i szczypiorkiem widok z boku

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz