Wielu kojarzy wątróbkę jako twarde i gumowe mięso bez smaku. Zupełnie niesłusznie, dobrze przyrządzona wątróbka jest pyszna i krucha. Oto przepis na takie właśnie danie – wątróbkę z indyka z masłem i szczypiorkiem podaną z purée ziemniaczanym. Daj wątróbce szansę 😉
Składniki (porcja dla 4 osób):
- ok. 700g wątróbki z indyka
- 1 pęczek grubego szczypiorku
- 4-5 łyżek masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- mleko i woda
Purée ziemniaczane:
- 8-10 ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 8 łyżek śmietanki 30%
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Umytą i pozbawioną błonek wątróbkę wrzucamy do miski, zalewamy mlekiem z wodą (proporcja 70/30) i pozostawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie wątróbkę osuszamy papierowym ręcznikiem i wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnie grillową wysmarowaną łyżką oliwy. Mięso przysmażamy z obu stron. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło a gdy się rozpuści, dorzucamy drobno posiekany szczypiorek. Całość chwilę smażymy i voilà, wątróbka gotowa!
Puree ziemniaczane:
Ugotowane i osolone ziemniaki ubijamy na gładką masę. Dodajemy masło, śmietankę i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciekawostka
Wątróbka:
- zawiera dużo cholesterolu, dlatego nie powinno się jej jeść zbyt często
- jest bogata w żelazo, cynk i miedź oraz w witaminy A, D, B12, B2
- wątróbka wieprzowa charakteryzuje się wyższą zawartością żelaza, natomiast wątróbka drobiowa kwasu foliowego
Brak komentarzy