Uwielbiam sałatki pod każdą postacią szczególnie, że można jeść je praktycznie bez wyrzutów sumienia 😉 Sałatka z grillowanej cukinii, rzodkiewki, fety i orzeszków piniowych to dość nietypowy pomysł, ale zaręczam, że to połączenie smakuje wyśmienicie. Czas przygotowania nie jest długi więc do dzieła 🙂
Składniki (1 porcja):
- 1 cukinia
- 3 rzodkiewki
- ok. 15 g orzeszków piniowych
- ok. 80 g sera fety
- 3 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka listków bazylii
- oliwa
- papryka wędzona
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Cukinie dokładnie myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na długie cienkie paski
- Gotowe plasterki doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i papryki wędzonej
- Całość polewamy odrobiną oliwy i odstawiamy na około 20 min
- W tym czasie na suchej patelni podprażamy orzeszki piniowe oraz szykujemy sos jogurtowy
- Do miseczki dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz drobno posiekane listki bazylii, doprawiamy solą i pieprzem
- Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy plasterki cukinii, do momentu, aż powstaną charakterystyczne paski
- Podsmażoną cukinie układamy na dużym talerzu
- Dodajemy rzodkiewkę pokrojoną w cienkie plasterki, podprażone orzeszki piniowe oraz sos jogurtowy
- Całość posypujemy fetą i świeżymi listkami bazylii
Smacznego!!!
Ciekawostka
Orzeszki piniowe:
- to jadalne nasiona kilku rodzajów sosny
- są bogatym źródłem witaminy K
- są jednymi z najdroższych orzechów na świecie
2 komentarze
nie wiem czy bym się najadł ale wygląda obłędnie, nie startujesz w hels kitchen?
Wygląda pysznie i zdrowo!