Kasza jaglana staje się ostatnio coraz bardziej popularna. Pokażę jak wykorzystać ją do przygotowania pysznej sałatki. Smacznego 😉
Składniki (bardzo duża porcja):
- 200g kaszy jaglanej
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1,5 czerwonej papryki
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 6-7 ogórków kiszonych
- 1 duża czerwona cebula
- 3 garści świeżego szpinaku
Sos:
- sok z 1,5 cytryny
- 3 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki miodu
- ok. 10 łyżek oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ugotowaną kaszę wrzucamy do miski i czekamy aż wystygnie. Następnie dorzucamy resztę składników: tuńczyka, kukurydzę, paprykę i ogórki pokrojone w kostkę oraz cebulę pokrojoną w piórka. Do całości wlewamy wcześniej przygotowany sos (łączymy ze sobą wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji). Sałatkę wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Przed podaniem dodajemy posiekany na mniejsze kawałki szpinak. Bon appetit 😀
Ciekawostki
Kasza jaglana:
- jest lekko strawna, nie uczula, bo nie zawiera glutenu
- jest dobrym domowym sposobem na katar, ponieważ ma właściwości antywirusowe
- ma działanie zasadotwórcze, więc odgrywa dużą rolę w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
- zawiera krzemionkę, krzem, witaminę E oraz lecytyny
Sprawdź inne pomysły na pyszne sałatki!
Brak komentarzy