Sałatka z tofu

Ostatnio tofu bardzo często gości w moich przepisach. Tym razem wykorzystałam je do przyrządzenia pysznej sałatki. Przepis nadaje się też dla vegan, wystarczy podmienić majonez.

Składniki (duża porcja):

  • 400g twardego tofu
  • 1 duża sałata rzymska
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 ogórek zielony
  • kilka suszonych pomidorów
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Tofu kroimy na małe prostokąty lub kwadraty.
  2. Do naczynia wsypujemy skrobie kukurydzianą, sól, suszony czosnek, olej i sos sojowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie dorzucamy tofu.
  3. Bardzo delikatnie obtaczamy tofu w przyprawach i wrzucamy równomiernie na rozgrzaną patelnię.
  4. Nie mieszamy go za często tylko czekamy aż pojawi się na nim brązowa chrupiąca skórka.
  5. W miedzy czasie myjemy i kroimy sałatę rzymską. Wrzucamy ją do miski i dodajemy pokrojone pomidorki, ogórki konserwowe, cebulę, suszone pomidory, ogórka zielonego i pęczek szczypiorku.
  6. Usmażone tofu przykładamy do naczynia i odstawiamy do przestygnięcia.
  7. Sałatkę na koniec doprawiamy majonezem i świeżo mielonym pieprzem. Przedkładamy na talerze i posypujemy chrupiącym tofu. Podajemy z grzankami lub chrupiącą bagietką.

Smacznego!

Sałatka-z-tofu
Sałatka-z-tofu

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz