Ostatnio tofu bardzo często gości w moich przepisach. Tym razem wykorzystałam je do przyrządzenia pysznej sałatki. Przepis nadaje się też dla vegan, wystarczy podmienić majonez.
Składniki (duża porcja):
- 400g twardego tofu
- 1 duża sałata rzymska
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 1 duża cebula czerwona
- 1 ogórek zielony
- kilka suszonych pomidorów
- 6 ogórków konserwowych
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz
Przygotowanie:
- Tofu kroimy na małe prostokąty lub kwadraty.
- Do naczynia wsypujemy skrobie kukurydzianą, sól, suszony czosnek, olej i sos sojowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, następnie dorzucamy tofu.
- Bardzo delikatnie obtaczamy tofu w przyprawach i wrzucamy równomiernie na rozgrzaną patelnię.
- Nie mieszamy go za często tylko czekamy aż pojawi się na nim brązowa chrupiąca skórka.
- W miedzy czasie myjemy i kroimy sałatę rzymską. Wrzucamy ją do miski i dodajemy pokrojone pomidorki, ogórki konserwowe, cebulę, suszone pomidory, ogórka zielonego i pęczek szczypiorku.
- Usmażone tofu przykładamy do naczynia i odstawiamy do przestygnięcia.
- Sałatkę na koniec doprawiamy majonezem i świeżo mielonym pieprzem. Przedkładamy na talerze i posypujemy chrupiącym tofu. Podajemy z grzankami lub chrupiącą bagietką.
Smacznego!
Brak komentarzy