Przedstawiam Wam kolejny przykład kreatywnego wykorzystania mięsa z rosołu. Wystarczy podsmażyć mięsko, przygotować jajko sadzone i pozostałe składniki i już można składać pyszny sandwich z indykiem, jajkiem i majonezem (najlepiej domowej roboty!). Pyszności 🙂
Składniki (2 sandwiche):
- 2 ciabatty
- gotowane mięso z indyka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula czerwona
- kilka ogórków konserwowych
- 2 jajka
- 0,5 szklanki octu winnego
- sól i pieprz
Majonez:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- 200 ml oleju
- szczypta cukru
- sól
Przygotowanie sandwicha:
- Przed przygotowaniem sandwicha, marynujemy cebulę w occie winnym z odrobiną soli (jak na zdjęciu poniżej)
- Ciabatty kroimy na pół i podsmażamy na patelni grillowej
- Na łyżce oliwy podsmażamy kawałki ugotowanego indyka
- Pod koniec smażenia indyka, na drugiej patelni rozgrzewamy masło i oliwę a następnie wbijamy jajka i doprawiamy je solą i pieprzem.
- Robiąc jajka sadzone smażymy je tak by żółtko pozostało półpłynne.
- Mając ciepłe składniki przystępujemy do składania sandwicha.
- Ciabattę smarujemy majonezem, układamy na nim indyka, cebulę, plasterki ogórka konserwowego, jajko i zamykamy drugą połówką bułki.
- Najłatwiej konsumuje się sandwicha przekrojonego na pół 😉
Przepis na to jak przygotować domowy majonez
Smacznego!
Ciekawostka
Ogórki konserwowe:
- ogórki gruntowe zamarynowane w mieszance wody, octu, cukru, soli i wybranych przypraw
- marynowanie nie powoduje utraty właściwości odżywczych ogórków
- są nieco bardziej kaloryczne niż ogórki kiszone
1 Komentarz
A może po prostu kanapka?..