Nie mam zaufania do producentów, dlatego na dłuższy czas zrezygnowałam z jedzenia majonezu. Nie będę ukrywać, tęskniłam 🙂 Zmobilizowało mnie to do własnej produkcji domowego majonezu. Przepisem, który moim zdaniem jest najlepszy dzielę się teraz z Wami. Spróbujcie, a już więcej nie będziecie kupować sklepowego majonezu. Smacznego 🙂
Składniki na domowy majonez:
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka octu winnego
- 140 ml oleju rzepakowego
- sól i pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie domowego majonezu:
- Jajko parzymy wrzątkiem, a następnie oddzielamy żółtko od białka
- Żółtko wrzucamy do miski, dodajemy musztardę, ocet, sól, pieprz i cukier
- Wszystko razem miksujemy
- Ciągle miksując dolewamy powoli (cienkim strumieniem) olej
- Próbujemy gotowy majonez i w razie potrzeby doprawiamy wedle uznania
- Przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki
- Cieszymy się własnoręcznie zrobionym, domowym majonezem 🙂
Ciekawostka
Majonez:
- Nie należy spożywać go w zbyt dużych ilościach gdyż zawiera dużo cholesterolu
- Jest bardzo kaloryczny – 1 łyżka to ok. 160 kcal
- Nieznane jest jego dokładne pochodzenie jednak pod obecną nazwą występuje od ok. XIX w.
2 komentarze
Jestem zdania, że jeśli coś można zrobić w domu, to warto uniezależnić się od sklepowych produktów. Czytając etykiety można naprawdę się przerazić, zwłaszcza, że mamy coraz większą świadomość zdrowego żywienia. W miarę możliwości można piec pieczywo, robić przetwory, pasty kanapkowe, wędliny i sery. Oczywiście brak czasu trochę studzi nasze zapędy do domowego jedzenia, ale akurat kręcenie majonezu zajmuje ok. 5 minut. Sama robię i wiem, że jest o niebo lepszy od kupnego. A w dodatku naturalny i zdrowszy 🙂
W 100% się zgadzam. Niestety większość osób nie jest świadoma, co tak na prawdę je.
Pozdrawiam :*