Jak zrobić domowy majonez?

domowy majonez zdjecie glowne w sloiczku

Nie mam zaufania do producentów, dlatego na dłuższy czas zrezygnowałam z jedzenia majonezu. Nie będę ukrywać, tęskniłam 🙂 Zmobilizowało mnie to do własnej produkcji domowego majonezu. Przepisem, który moim zdaniem jest najlepszy dzielę się teraz z Wami. Spróbujcie, a już więcej nie będziecie kupować sklepowego majonezu. Smacznego 🙂

 

Składniki na domowy majonez:

  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu winnego
  • 140 ml oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • szczypta cukru

skladniki na domowy majonez

 

Przygotowanie domowego majonezu:

  1. Jajko parzymy wrzątkiem, a następnie oddzielamy żółtko od białka
  2. Żółtko wrzucamy do miski, dodajemy musztardę, ocet, sól, pieprz i cukier
  3. Wszystko razem miksujemy
  4. Ciągle miksując dolewamy powoli (cienkim strumieniem) olej
  5. Próbujemy gotowy majonez i w razie potrzeby doprawiamy wedle uznania
  6. Przekładamy do słoiczków i wstawiamy do lodówki
  7. Cieszymy się własnoręcznie zrobionym, domowym majonezem 🙂

domowy majonez przygotowanie mikser

 

Ciekawostka

Majonez:

  • Nie należy spożywać go w zbyt dużych ilościach gdyż zawiera dużo cholesterolu
  • Jest bardzo kaloryczny – 1 łyżka to ok. 160 kcal
  • Nieznane jest jego dokładne pochodzenie jednak pod obecną nazwą występuje od ok. XIX w.

domowy majonez w sloiczku zdjecie z gory

Zobacz inne

2 komentarze

  • Amatorka domowej kuchni
    Odpowiedz Amatorka domowej kuchni 6 marca 2017 at 17:46

    Jestem zdania, że jeśli coś można zrobić w domu, to warto uniezależnić się od sklepowych produktów. Czytając etykiety można naprawdę się przerazić, zwłaszcza, że mamy coraz większą świadomość zdrowego żywienia. W miarę możliwości można piec pieczywo, robić przetwory, pasty kanapkowe, wędliny i sery. Oczywiście brak czasu trochę studzi nasze zapędy do domowego jedzenia, ale akurat kręcenie majonezu zajmuje ok. 5 minut. Sama robię i wiem, że jest o niebo lepszy od kupnego. A w dodatku naturalny i zdrowszy 🙂

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 6 marca 2017 at 19:30

      W 100% się zgadzam. Niestety większość osób nie jest świadoma, co tak na prawdę je.
      Pozdrawiam :*

    Napisz komentarz