Spring rolls z tofu, mango i warzywami

Pyszne i chrupiące spring rollsy zasmakują każdemu. Ciekawe połączenie smaków w jednym kęsie. Koniecznie musicie spróbować!

Składniki (na ok. 10 sztuk)

  • 10 sztuk lub więcej papieru ryżowego
  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 1 małe mango
  • 2 marchewki
  • kawałek czerwonej kapusty
  • ok. 100 g makaronu ryżowego
  • pół pęczka kolendry (można zastąpić szczypiorkiem)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sezam do posypania

Sos:

  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. Tofu kroimy w grube paski (mi wyszło 10 sztuk). Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone tofu. Doprawiamy sosem sojowym i sosem sriracha. Smażymy na brązowo z każdej strony.
  2. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  3. Marchewkę kroimy w cienkie słupki a czerwoną kapustę w plasterki.
  4. Mango obieramy i kroimy w podłużne kawałki.
  5. Gdy wszystkie składniki mamy gotowe zaczynamy przygotowywać spring rollsy.
  6. Papier ryżowy moczymy w letniej wodzie przez kilkanaście sekund po czym wyjmujemy go na deskę lub blat (musi stać się miękki i plastyczny).
  7. Na środku układamy nasze tofu, warzywa, mango, makaron i kolendrę.
  8. Zwijamy je jak krokiety. Nie przejmujmy się, gdy papier nam pęknie. Zawijamy je wtedy w jeszcze jedna sztukę.
  9. Składniki na sos mieszamy ze sobą w słoiczku, następnie przelewamy do miseczki.
  10. Gotowe spring rollsy posypujemy sezamem i podajemy z sosem.

Smacznego!

Spring-rolls-tofu-mango-warzywa
Spring-rolls-tofu-mango-warzywa

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz