Pyszne i chrupiące spring rollsy zasmakują każdemu. Ciekawe połączenie smaków w jednym kęsie. Koniecznie musicie spróbować!
Składniki (na ok. 10 sztuk)
- 10 sztuk lub więcej papieru ryżowego
- 1 opakowanie tofu naturalnego
- 1 małe mango
- 2 marchewki
- kawałek czerwonej kapusty
- ok. 100 g makaronu ryżowego
- pół pęczka kolendry (można zastąpić szczypiorkiem)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu sriracha
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sezam do posypania
Sos:
- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
- Tofu kroimy w grube paski (mi wyszło 10 sztuk). Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone tofu. Doprawiamy sosem sojowym i sosem sriracha. Smażymy na brązowo z każdej strony.
- Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Marchewkę kroimy w cienkie słupki a czerwoną kapustę w plasterki.
- Mango obieramy i kroimy w podłużne kawałki.
- Gdy wszystkie składniki mamy gotowe zaczynamy przygotowywać spring rollsy.
- Papier ryżowy moczymy w letniej wodzie przez kilkanaście sekund po czym wyjmujemy go na deskę lub blat (musi stać się miękki i plastyczny).
- Na środku układamy nasze tofu, warzywa, mango, makaron i kolendrę.
- Zwijamy je jak krokiety. Nie przejmujmy się, gdy papier nam pęknie. Zawijamy je wtedy w jeszcze jedna sztukę.
- Składniki na sos mieszamy ze sobą w słoiczku, następnie przelewamy do miseczki.
- Gotowe spring rollsy posypujemy sezamem i podajemy z sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy