Hummus buraczkowy

Czas trochę podkręcić klasyczny hummus. Poniżej przepis na wersję z buraczkami. Moim tajnym składnikiem nie są zwykłe buraki, a gotowa surówka z buraczków. Oczywiście szukamy tej z dobrym składem. Idealnie doprawiona sprawi, że nasz hummus będzie jeszcze smaczniejszy.

Składniki:

  • 400g ciecierzycy ze słoika
  • 2 łyżki tahini
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z małej cytryny
  • około 200g surówki z buraczków
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę odsączamy z zalewy (część zalewy zostawcie) i wrzucamy do blendera.
  2. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i tahini.
  3. Blendujemy na gładką masę. Jeżeli jest za gęsta dolewamy kilka łyżek zalewy.
  4. Do gotowego hummusu dodajemy surówkę z buraczków.
  5. Jeszcze raz blendujemy (im dużej, tym masa staje się bardziej kremowa).
  6. Na koniec doprawimy do smaku solą.
  7. Gotowy hummus podajemy z ulubionym pieczywem lub jako dip do warzyw.

Smacznego!

Hummus-buraczkowy
Hummus-buraczkowy

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz