Czas trochę podkręcić klasyczny hummus. Poniżej przepis na wersję z buraczkami. Moim tajnym składnikiem nie są zwykłe buraki, a gotowa surówka z buraczków. Oczywiście szukamy tej z dobrym składem. Idealnie doprawiona sprawi, że nasz hummus będzie jeszcze smaczniejszy.
Składniki:
- 400g ciecierzycy ze słoika
- 2 łyżki tahini
- 4 łyżki oliwy
- sok z małej cytryny
- około 200g surówki z buraczków
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Ciecierzycę odsączamy z zalewy (część zalewy zostawcie) i wrzucamy do blendera.
- Dodajemy oliwę, sok z cytryny i tahini.
- Blendujemy na gładką masę. Jeżeli jest za gęsta dolewamy kilka łyżek zalewy.
- Do gotowego hummusu dodajemy surówkę z buraczków.
- Jeszcze raz blendujemy (im dużej, tym masa staje się bardziej kremowa).
- Na koniec doprawimy do smaku solą.
- Gotowy hummus podajemy z ulubionym pieczywem lub jako dip do warzyw.
Smacznego!
Brak komentarzy