Najlepsze quesadille z warzywami jakie udało mi się zrobić. Jeżeli chcecie zaskoczyć czymś pysznym swoich znajomych lub rodzine, to ten przepis jest strzałam w dziesiątkę!
Składniki ( 2 sztuki ):
- 1 marchewka
- 0,5 dużej papryki czerwonej
- 1 por
- 1 dojrzałe awokado
- 4 tortille
- ok. 220g sera cheddar
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Pora kroimy w półplasterki, marchewkę i paprykę w cienkie paseczki.
- Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy pora i chwile przesmażamy. Do pora dodajemy marchewkę oraz paprykę. Doprawiamy słodką papryką oraz solą i pieprzem. Smażymy do momentu aż warzywa trochę zmiękną (nie za długo, najlepiej smakują al dente).
- Ser cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach, a awokado kroimy w plasterki.
- Na suchej patelni układamy jedną tortillę i posypujemy ją na całej powierzchni serem (jedną czwartą). Na ser nakładamy równomiernie połowę farszu. Na warzywach układamy pół awokado i całość posypujemy kolejną porcją sera. Wszystko przykrywamy tortillą.
- Smażymy na średnim ogniu, a gdy dolna tortilla się przypiecze zsuwamy ją na talerz. Następnie talerz przykrywamy patelnią i szybkim ruchem odwracamy całość.
- Druga stronę tortilli również przysmażamy na brązowo. Zdejmujemy z patelni i kroimy ostrym nożem na cztery kawałki.
- To samo powtarzamy z kolejną tortillą.
- Quesadille podajemy z ulubionymi sosami lub pastami. U mnie hummus i pasta z suszonych pomidorów
Smacznego!
1 Komentarz
Najlepszy przepis na quesadille, do którego co jakiś czas wracam, z jakiego korzystałam! Wreszcie jestem w pełni zadowolona:D