Wegetariański burger z buraka i czerwonej fasoli

wegetariański burger z buraka i czerwonej fasoli zdjecei główne z boku

Coraz częściej słyszy się, że codzienne jedzenie mięsa nie jest wskazane. Dla wszystkich, którzy biorą sobie te uwagi do serca, postanowiłam przygotować przysmak mięsożerców w wege-wydaniu. Wegetariański burger z buraka i czerwonej fasoli zachwyci nie tylko roślinożerców 😜

 

Składniki (porcja 6 szt.):

Kotlet:

  • 4 małe buraki
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 0,5 cebuli
  • 3 łyżki uprażonego słonecznika
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz

Pozostałe:

  • bułki
  • liście sałaty
  • pęczek szczypiorku
  • ok. 180 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ogórki kiszone
  • ser feta
  • kiełki rzodkiewki i lucerny
  • sól i pieprz

burger z buraka i czerwonej fasoli składniki

 

Przygotowanie burgera:

Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do ok. 190 stopni piekarnika na 30 min. Gdy wystygną, obieramy je i ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski. Dodajemy fasolę, którą wcześniej rozgnietliśmy widelcem oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety i smażymy z obu stron na patelni grillowej. W międzyczasie podgrzewamy przekrojone na pół bułki na innej patelni lub w piekarniku.

Aby przygotować sos jogurtowy, dodajemy do jogurtu naturalnego sok z cytryny, szczypiorek oraz szczyptę soli i pieprzu wedle uznania.

Burgery składamy, układając kolejne składniki: sos jogurtowy, sałata, kotlet, plasterki ogórka, sos jogurtowy, kiełki, ser feta. Staramy się nie zbudować zbyt wysokiego burgera, bo jego zjedzenie może być problematyczne 😉

burger z buraka i czerwonej fasoli przygotowanie kotleta

 

Ciekawostka

Kiełki:

  • są bogate w białko i kwasy tłuszczowe omega-3
  • kiełki lucerny są dobrym źródłem żelaza
  • pomysł na jedzenie kiełków przybył do Europy z Dalekiego Wschodu prawdopodobnie w XVIII w.

wegetariański burger z buraka i czerwonej fasoli widok z góry

Zobacz inne

3 komentarze

  • Słone Słodkim Przeplatane
    Odpowiedz Słone Słodkim Przeplatane 17 lutego 2017 at 07:04

    Uwielbiam burgery, zarówno w wersji mięsnej jaki i bezmięsnej :). Buraczane są pyszne, połączenie z fasolą musi być świetne :).

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 17 lutego 2017 at 18:25

      Są świetne, musisz uwierzyć na słowo, a najlepiej zrobić je samemu 😉

  • Wojtek
    Odpowiedz Wojtek 26 lipca 2020 at 10:50

    Od marcowego lockdownu, kiedy to po raz pierwszy moja żona zrobiła te burgery, zjadłem ich już setki. Mogę je jeść do końca życia. 3 sztuki zjedzone o 15:00 powodują to, że kolacji jeść nie trzeba. Pyszne i bardzo sycące.

  • Napisz komentarz