Curry z kurczakiem i ciecierzycą

curry z kurczakiem i ciecierzyca zdjecie glowne

Jeśli szukacie pomysłu na rozgrzewające i pyszne danie na jesienne i zimowe obiady, to moje curry z kurczakiem i ciecierzycą nada się do tego wyśmienicie. Słowo harcerza 😉

 

Składniki (4 porcje):

  • 500g piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • korzeń imbiru (ok. 2 cm)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 garści zielonych oliwek
  • 0,5 papryczki chilli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 płaska łyżka zielonej pasty curry
  • 0,5 pęczka kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 400g ryżu jaśminowego

Surówka:

  • 3 duże marchewki
  • 4 łyżki płatków z migdałów
  • 0,5 pęczka świeżej kolendry
  • korzeń imbiru (ok. 2 cm)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

curry z kurczakiem i ciecierzyca składniki

 

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę (ok. 3 cm) przysmażamy go i wlewamy sos sojowy. Następnie dorzucamy cebulę pokrojoną w półplasterki i gdy się zeszkli dodajemy imbir pokrojony w kosteczkę oraz pastę curry. Po chwili na patelnię dokładamy ciecierzycę a później wlewamy pomidory. Po ok. 5 minutach dorzucamy oliwki i wlewamy mleko kokosowe. Całość zostawiamy na średnim ogniu i czekamy aż zgęstnieje. Wtedy doprawiamy do smaku wedle uznania.

Marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Wsypujemy do miski i dodajemy płatki migdałów. Dorzucamy starty na tarce imbir i grubo posiekaną kolendrę. Wlewamy jogurt naturalny i doprawiamy solą i pieprzem.

Danie posypujemy kolendrą i drobno pokrojoną papryczką chilli. Podajemy z ryżem jaśminowym.

 

Ciekawostka

Mleko kokosowe:

  • ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe
  • zawiera witaminy C, E i witaminy z grupy B
  • może być substytutem mleka krowiego dla osób nietolerujących laktozy lub będących na diecie wegańskiej

curry z kurczakiem i ciecierzyca zdjecie z gory na talerze

 

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz