Jeśli szukacie pomysłu na rozgrzewające i pyszne danie na jesienne i zimowe obiady, to moje curry z kurczakiem i ciecierzycą nada się do tego wyśmienicie. Słowo harcerza 😉
Składniki (4 porcje):
- 500g piersi z kurczaka
- 1 duża cebula
- korzeń imbiru (ok. 2 cm)
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 garści zielonych oliwek
- 0,5 papryczki chilli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 płaska łyżka zielonej pasty curry
- 0,5 pęczka kolendry
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 400g ryżu jaśminowego
Surówka:
- 3 duże marchewki
- 4 łyżki płatków z migdałów
- 0,5 pęczka świeżej kolendry
- korzeń imbiru (ok. 2 cm)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę (ok. 3 cm) przysmażamy go i wlewamy sos sojowy. Następnie dorzucamy cebulę pokrojoną w półplasterki i gdy się zeszkli dodajemy imbir pokrojony w kosteczkę oraz pastę curry. Po chwili na patelnię dokładamy ciecierzycę a później wlewamy pomidory. Po ok. 5 minutach dorzucamy oliwki i wlewamy mleko kokosowe. Całość zostawiamy na średnim ogniu i czekamy aż zgęstnieje. Wtedy doprawiamy do smaku wedle uznania.
Marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Wsypujemy do miski i dodajemy płatki migdałów. Dorzucamy starty na tarce imbir i grubo posiekaną kolendrę. Wlewamy jogurt naturalny i doprawiamy solą i pieprzem.
Danie posypujemy kolendrą i drobno pokrojoną papryczką chilli. Podajemy z ryżem jaśminowym.
Ciekawostka
Mleko kokosowe:
- ma właściwości antybakteryjne i antywirusowe
- zawiera witaminy C, E i witaminy z grupy B
- może być substytutem mleka krowiego dla osób nietolerujących laktozy lub będących na diecie wegańskiej
Brak komentarzy