Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę lub znajomych wyśmienitym obiadem, grillowana pierś z indyka z gruszką i serem pleśniowym nadaje się do tego idealnie. Smacznego 🙂
Składniki (porcja dla 4-5 osób):
- 800g filetu z piersi z indyka
- 4 gruszki
- 8 gałązek selera naciowego
- 165g niebieskiego sera pleśniowego
- garść suszonych pomidorów
- sałata masłowa
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz
Marynata:
- 4 ząbki czosnku
- 0,5 ostrej czerwonej papryczki
- skórka z 1 limonki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Filet z indyka kroimy na średniej grubości plastry, obtaczamy w marynacie (czosnek, papryczkę i skórkę z limonki rozcieramy w moździerzu, dodajemy sos sojowy i oliwę). Mięso odstawiamy na ok. 20 minut. Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą. Do miski wrzucamy pokruszony ser pleśniowy i pokrojone w plasterki suszone pomidory, następnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy mięso, gruszki oraz selera. Indyka smażymy ok. 3 minut, po przewróceniu na drugą stronę filety smażymy jeszcze 2 minuty a następnie układamy na nich mieszankę sera i pomidorów. Całość podsmażamy jeszcze przez ok. 2 minuty pod przykryciem, do momentu aż ser się rozpuści. Podajemy z sałatą przyprawioną solą, skropioną oliwą i octem balsamicznym. Mniam 🙂
Ciekawostki:
Filet z piersi indyka:
- zawiera jedynie ok. 5% tłuszczu
- w 100g tego mięsa są zaledwie 84 kcal
- jest źródłem witaminy B12, kwasu foliowego i niacyny
- zalecany jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych
Pamiętaj! Aby mięso z indyka było soczyste nie należy go zbyt długo piec, smażyć lub dusić.
Potrawa inspirowana przepisem Karola Okrasy z książki „Okrasa kontra Pascal”.
Brak komentarzy