Grillowana pierś z indyka z gruszką i serem pleśniowym

grilowany filet z indyka z gruszka i serem plesniowym glowne

Jeśli chcecie zaskoczyć rodzinę lub znajomych wyśmienitym obiadem, grillowana pierś z indyka z gruszką i serem pleśniowym nadaje się do tego idealnie. Smacznego 🙂

 

Składniki (porcja dla 4-5 osób):

  • 800g filetu z piersi z indyka
  • 4 gruszki
  • 8 gałązek selera naciowego
  • 165g niebieskiego sera pleśniowego
  • garść suszonych pomidorów
  • sałata masłowa
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Marynata:

  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 ostrej czerwonej papryczki
  • skórka z 1 limonki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

grilowany filet z indyka z gruszka i serem plesniowym skladniki

 

Przygotowanie:

Filet z indyka kroimy na średniej grubości plastry, obtaczamy w marynacie (czosnek, papryczkę i skórkę z limonki rozcieramy w moździerzu, dodajemy sos sojowy i oliwę). Mięso odstawiamy na ok. 20 minut. Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą. Do miski wrzucamy pokruszony ser pleśniowy i pokrojone w plasterki suszone pomidory, następnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy mięso, gruszki oraz selera. Indyka smażymy ok. 3 minut, po przewróceniu na drugą stronę filety smażymy jeszcze 2 minuty a następnie układamy na nich mieszankę sera i pomidorów. Całość podsmażamy jeszcze przez ok. 2 minuty pod przykryciem, do momentu aż ser się rozpuści. Podajemy z sałatą przyprawioną solą, skropioną oliwą i octem balsamicznym. Mniam 🙂

grilowany filet z indyka z gruszka i serem plesniowym przygotowanie1

 

Ciekawostki:

Filet z piersi indyka:

  • zawiera jedynie ok. 5% tłuszczu
  • w 100g  tego mięsa są zaledwie 84 kcal
  • jest źródłem witaminy B12, kwasu foliowego i niacyny
  • zalecany jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych

Pamiętaj! Aby mięso z indyka było soczyste nie należy go zbyt długo piec, smażyć lub dusić.

grilowany filet z indyka z gruszka i serem plesniowym ciekawostka
Potrawa inspirowana przepisem Karola Okrasy z książki „Okrasa kontra Pascal”.

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz