Roladki z indyka nadziewane pistacjami i suszonymi pomidorami

roladki z indyka nadziewane pistacjami i suszonymi pomidorami

Kolejny pomysł na pyszne zastosowanie piersi z indyka – roladki nadziewane pistacjami i suszonymi pomidorami z sosem śmietanowo-śliwkowym, podane z kaszą gryczaną 🙂

Składniki:

  • 400g piersi z indyka
  • 8 szt. suszonych pomidorów
  • garść pistacji
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • kasza gryczana

Sos śmietanowo-śliwkowy:

  • 8 suszonych śliwek
  • 400g śmietanki 30%
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • gałka muszkatołowa

skłądniki do roladek z indyka nadziewanych pistacjami i suszonymi pomidorami

 

Przygotowanie:

Pierś z indyka kroimy na plastry grubości ok. 2 cm, a następnie rozbijamy na cienkie płaty i solimy. Pistacje obieramy z łupinek i siekamy na mniejsze kawałki. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Na każdy kawałek mięsa kładziemy trochę pistacji i pomidorów, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, a później zwijamy w roladki, które spinamy wykałaczkami. Roladki smażymy na rozgrzanej oliwie do czasu aż się zrumienią,

Sos śmietanowo-śliwkowy:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w cienką kostkę śliwki i po ok. 3 minutach wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy, gotujemy na małym ogniu i czekamy aż całość zgęstnieje.

Roladki podajemy na sosie śmietanowo-śliwkowym. Idealnym uzupełnieniem jest kasza gryczana. Pamiętajcie, żeby całość posypać natką pietruszki. Po spróbowaniu, dajcie znać czy smakowało 🙂

przygotowanie roladek z indyka nadziewanych pistacjami i suszonymi pomidorami

 

Ciekawostka

Kasza gryczana:

  • wytwarzana z obłuskanych nasion gryki
  • nie zakwasza organizmu
  • nie zawiera glutenu
  • 100g prażonej kaszy gryczanej to ok. 350kcal

ciekawostka o kaszy gryczanej doskonałej do roladek z indyka nadziewanych pistacjami i suszonymi pomidorami

 

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz