Kolejny pomysł na pyszne zastosowanie piersi z indyka – roladki nadziewane pistacjami i suszonymi pomidorami z sosem śmietanowo-śliwkowym, podane z kaszą gryczaną 🙂
Składniki:
- 400g piersi z indyka
- 8 szt. suszonych pomidorów
- garść pistacji
- sól i pieprz
- oliwa
- kasza gryczana
Sos śmietanowo-śliwkowy:
- 8 suszonych śliwek
- 400g śmietanki 30%
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Pierś z indyka kroimy na plastry grubości ok. 2 cm, a następnie rozbijamy na cienkie płaty i solimy. Pistacje obieramy z łupinek i siekamy na mniejsze kawałki. Suszone pomidory kroimy w paseczki. Na każdy kawałek mięsa kładziemy trochę pistacji i pomidorów, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, a później zwijamy w roladki, które spinamy wykałaczkami. Roladki smażymy na rozgrzanej oliwie do czasu aż się zrumienią,
Sos śmietanowo-śliwkowy:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w cienką kostkę śliwki i po ok. 3 minutach wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy, gotujemy na małym ogniu i czekamy aż całość zgęstnieje.
Roladki podajemy na sosie śmietanowo-śliwkowym. Idealnym uzupełnieniem jest kasza gryczana. Pamiętajcie, żeby całość posypać natką pietruszki. Po spróbowaniu, dajcie znać czy smakowało 🙂
Ciekawostka
Kasza gryczana:
- wytwarzana z obłuskanych nasion gryki
- nie zakwasza organizmu
- nie zawiera glutenu
- 100g prażonej kaszy gryczanej to ok. 350kcal
Brak komentarzy