Risotto z suszonymi pomidorami i groszkiem to pyszna, wegetariańska alternatywa dla mięsnych przepisów na risotto. To włoskie danie idealnie nadaje się zarówno dla wegetarian jak i mięsożerców – na pewno nie będą narzekać 🙂
Spróbujcie sami! Buon appetito 😉
Składniki na risotto (ok. 3 porcje):
- ok. 200g ryżu arborio
- ok. 700 ml bulionu warzywnego
- 3/4 szklanki białego wytrawnego wina
- ok. 10 suszonych pomidorów
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 cebula
- 0,5 szklanki parmezanu
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
Przygotowanie risotto:
- W wysokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i 1 łyżkę masła
- Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę smażymy
- Dosypujemy ryż i dokładnie go obsmażamy
- Dolewamy wino i czekamy chwilę aż lekko odparuje
- Na patelnię wlewamy 0,5 szklanki bulionu i mieszamy od czasu do czasu
- Gdy ryż wchłonie bulion, dolewamy kolejną porcję
- Proces ten powtarzamy do momentu, gdy ryż będzie ugotowany al dente (ok. 15-18 min)
- Przed dolaniem ostatniej porcji bulionu dodajemy groszek i suszone pomidory pokrojone w paseczki
- Gdy risotto będzie gotowe, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy 1 łyżkę masła oraz parmezan
- Całość mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji
Smacznego!
1 Komentarz
To risotto wygląda tak dobrze, że mamy na nie ochotę, oglądając tylko zdjęcia. Jesteśmy pewni, że smakuje jeszcze lepiej, a Twój blog to prawdziwa kopalnia inspiracji. 🙂 Jeśli jesteś Fanką takich włoskich dzieł kulinarnej sztuki to polecamy jeszcze czarne risotto z owocami morza. Prawdziwa poezja! 🙂