Ryż smażony z wędzonym tofu, kimchi i grzybami

Ryż smażony to moja kolejna propozycja na pyszny obiad. Polecam zrobić dużą porcję i odsmażyć następnego dnia (jest jeszcze lepszy).

Składniki (porcja dla 3-4 osób):

  • 200g ryżu
  • 200g kimchi
  • 120g boczniaków
  • kilka suszonych grzybów shitake
  • garść kiełków fasoli mung (świeże lub z zalewy)
  • 150g wędzonego tofu
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielona papryczka chilli
  • 3-4 jajka
  • cebula dymka
  • czarny sezam (opcjonalnie)
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 0,5 łyżki sosu rybnego
  • 0,5 łyżki sosu sriracha
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Grzyby shitake moczymy w wodzie.
  2. W małej miseczce przygotowujemy sos, który dodamy na koniec smażenia. Mieszamy ze sobą 1 łyżkę sosu sojowego, pół łyżki sosu rybnego i sosu sriracha.
  3. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dwie łyżki oleju, następnie dodajemy pokrojone w mniejszej kawałki boczniaki. Do grzybów wlewamy łyżkę sosu sojowego i łyżkę sosu teriyaki.
  4. Gdy bocznaki się lekko przysmażą dodajemy wędzone tofu pokrojone w cienkie prostokąty. Całość smażymy do momentu aż boczniaki i tofu zarumienią się na brązowo.
  5. Następnie na patelnie dodajemy pokrojone grzyby shitake, czerowną cebulę, drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chilli.
  6. Gdy wszystkie składniki się razem podsmażą dodajemy pokrojone kimchi oraz garść kiełków. Po chwili dodajmy ugotowany ryż.
  7. Całość zostawiamy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
  8. W między czasie smażymy na większej ilości oleju jajka. Pod koniec posypujemy je czarnym sezamem.
  9. Gdy ryż zrobi się brązowy i chrupiący polewamy go wcześniej przygotowanym sosem oraz skrapiamy sokiem z limonki.
  10. Gotowe danie przekładamy na talerze. Dodajemy usmażone jajka i posypujemy cebulą dymką.

Smacznego!

Ryż-smażony-tofu-kimchi
Ryż-smażony-tofu-kimchi

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz