Ryż smażony to moja kolejna propozycja na pyszny obiad. Polecam zrobić dużą porcję i odsmażyć następnego dnia (jest jeszcze lepszy).
Składniki (porcja dla 3-4 osób):
- 200g ryżu
- 200g kimchi
- 120g boczniaków
- kilka suszonych grzybów shitake
- garść kiełków fasoli mung (świeże lub z zalewy)
- 150g wędzonego tofu
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryczka chilli
- 3-4 jajka
- cebula dymka
- czarny sezam (opcjonalnie)
- sok z połowy limonki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 0,5 łyżki sosu rybnego
- 0,5 łyżki sosu sriracha
- 1 łyżka masła
- olej rzepakowy
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Grzyby shitake moczymy w wodzie.
- W małej miseczce przygotowujemy sos, który dodamy na koniec smażenia. Mieszamy ze sobą 1 łyżkę sosu sojowego, pół łyżki sosu rybnego i sosu sriracha.
- Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dwie łyżki oleju, następnie dodajemy pokrojone w mniejszej kawałki boczniaki. Do grzybów wlewamy łyżkę sosu sojowego i łyżkę sosu teriyaki.
- Gdy bocznaki się lekko przysmażą dodajemy wędzone tofu pokrojone w cienkie prostokąty. Całość smażymy do momentu aż boczniaki i tofu zarumienią się na brązowo.
- Następnie na patelnie dodajemy pokrojone grzyby shitake, czerowną cebulę, drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chilli.
- Gdy wszystkie składniki się razem podsmażą dodajemy pokrojone kimchi oraz garść kiełków. Po chwili dodajmy ugotowany ryż.
- Całość zostawiamy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
- W między czasie smażymy na większej ilości oleju jajka. Pod koniec posypujemy je czarnym sezamem.
- Gdy ryż zrobi się brązowy i chrupiący polewamy go wcześniej przygotowanym sosem oraz skrapiamy sokiem z limonki.
- Gotowe danie przekładamy na talerze. Dodajemy usmażone jajka i posypujemy cebulą dymką.
Smacznego!
Brak komentarzy