Ragù z kiełbasą

ragu z kielbasa zdjecie glowne na talerzu

Oto kolejny przykład na to, że Włosi znają się na makronach i sosach. Podobne danie jadłam w Bolonii i bardzo mi smakowało. Postanowiłam stworzyć coś bardzo podobnego, aby ożywić wspomnienia. Jeśli macie zatem ochotę na kulinarną podróż do Włoch, to Ragù z kiełbasą nada się idealnie 😉

 

Składniki:

  • 4 białe surowe kiełbasy
  • 1,5 marchewki
  • 2 małe cebule
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta chili
  • sól i pieprz

ragu z kielbasa skladniki

 

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę a następnie wrzucamy rozdrobniona kiełbasę.
  2. Smażymy na średnim ogniu, aż lekko się zarumieni. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski.
  3. Na tej samej patelni smażymy przez około 5 min cebulę i marchewkę posiekaną w drobną kostkę.
  4. Do cebuli i marchewki dodajemy wcześniej usmażone mięso, następnie wsypujemy pieprz, paprykę, oregano i bazylię.
  5. Po chwili wlewamy wino i całość gotujemy około 5 min.
  6. Na koniec wlewamy pomidory z puszki, dodajemy ocet balsamiczny i cukier.
  7. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 30 min
  8. Po 30 min zdejmiemy pokrywkę i dalej dusimy jeszcze przez około 1 godzinę. Sos musi mocno zgęstnieć.
  9. Podjemy z ulubionym makaronem i posypujemy startym parmezanem lub serem grana padano.

ragu z kielbasa przygotowanie krojenie marchewki

 

Co to jest Ragù:

  • gęsty mięsny sos
  • przeznaczony do serwowania z makaronem
  • wymyślony w 18 wieku we Włoszech, w Emilii-Romanii

ragu z kielbasa widok z boku

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz