Oto kolejny przykład na to, że Włosi znają się na makronach i sosach. Podobne danie jadłam w Bolonii i bardzo mi smakowało. Postanowiłam stworzyć coś bardzo podobnego, aby ożywić wspomnienia. Jeśli macie zatem ochotę na kulinarną podróż do Włoch, to Ragù z kiełbasą nada się idealnie 😉
Składniki:
- 4 białe surowe kiełbasy
- 1,5 marchewki
- 2 małe cebule
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta chili
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę a następnie wrzucamy rozdrobniona kiełbasę.
- Smażymy na średnim ogniu, aż lekko się zarumieni. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski.
- Na tej samej patelni smażymy przez około 5 min cebulę i marchewkę posiekaną w drobną kostkę.
- Do cebuli i marchewki dodajemy wcześniej usmażone mięso, następnie wsypujemy pieprz, paprykę, oregano i bazylię.
- Po chwili wlewamy wino i całość gotujemy około 5 min.
- Na koniec wlewamy pomidory z puszki, dodajemy ocet balsamiczny i cukier.
- Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez ok. 30 min
- Po 30 min zdejmiemy pokrywkę i dalej dusimy jeszcze przez około 1 godzinę. Sos musi mocno zgęstnieć.
- Podjemy z ulubionym makaronem i posypujemy startym parmezanem lub serem grana padano.
Co to jest Ragù:
- gęsty mięsny sos
- przeznaczony do serwowania z makaronem
- wymyślony w 18 wieku we Włoszech, w Emilii-Romanii
Brak komentarzy