Przed Wami przepis na pyszny obiad z rybą w roli głównej. Zamiast surówki z kiszonej kapusty proponuje coś zupełnie innego. Pyszne i aromatyczne pesto oraz orzeźwiającą salsę z pomidorów. Musicie koniecznie spróbować!
Składniki (porcja dla 2 osób):
- ok. 500g filetów ulubionej ryby (ja użyłam miruny)
- 1 pęczek bazylii
- ok. 20g sera grana padano lub parmezanu
- 0,5 ząbka czosnku
- kilka pistacji
- 1/3 soku z cytryny
- 2 duże pomidory malinowe
- sok z 0,5 limonki
- szczypiorek
- przyprawa do ryb
- oliwa i olej rzepakowy
- sól i pieprz
- ziemniaki lub kasza
Przygotowanie:
- Filety kroimy na mniejsze kawałki, solimy i posypujemy przyprawą do ryb z obydwu stron (możecie też użyć swoich ulubionych przypraw).
- Do wysokiego naczynia wrzucamy umytą bazylię (same listki i cienkie łodyżki). Dorzucamy do niej pistacje, czosnek, starty na tarce ser, sól, pieprz, sok z 1/3 cytryny oraz trochę oliwy. Blendujemy całość do uzyskania gładkiej konsystencji (gdy będzie za gęsta dolejcie więcej oliwy).
- Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy do miski. Salsę pomidorową doprawiamy sokiem z połowy limonki, solą, pieprzem oraz dodajemy trochę posiekanego szczypiorku.
- Rybę smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obu stron (uwaga, przy przewracaniu może się rozpadać). Jeśli wolicie wersje pieczoną zamiast smażonej możecie wrzucić ją do piekarnika na kilka minut.
- Rybę podajemy polaną aromatycznym pesto z puree ziemniaczanym lub kaszą oraz salsą.
Smacznego!


Brak komentarzy