Uwielbiam włoską prostą kuchnie. Ten przepis na makron jest idealnym przykładem na to, że Włosi nie potrzebują wielu składników aby stworzyć coś super pysznego.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- ok. 350g makaronu bucatini lub spaghetti
- ok. 160g sera pecorino, grana padano lub parmezan
- 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki masła
- sałata lub świeży szpinak
Sos balsamiczny:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
- 3 łyżki oliwy
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Makaron wrzucamy do osolonej wody i gotujemy al dente.
- Pod koniec gotowania się makaronu w wysokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy świeżo zmielony pierz (nie bójcie się tej ilości, nie będzie on aż tak wyczuwalny).
- Do rozpuszczonego masła z pieprzem dorzucamy ugotowany makaron i trochę wody z gotowania.
- Mieszamy dokładnie makaron w maślano-pieprzowym sosie następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niego ser.
- Mieszamy całość i wykładamy na talerze.
- Podajemy z sałatą lub świeżym szpinakiem polanym sosem balsamicznym.
Smacznego!
Brak komentarzy