Makaron cacio e pepe z sałatą lub świeżym szpinakiem

Uwielbiam włoską prostą kuchnie. Ten przepis na makron jest idealnym przykładem na to, że Włosi nie potrzebują wielu składników aby stworzyć coś super pysznego.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • ok. 350g makaronu bucatini lub spaghetti
  • ok. 160g sera pecorino, grana padano lub parmezan
  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • sałata lub świeży szpinak

Sos balsamiczny:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron wrzucamy do osolonej wody i gotujemy al dente.
  2. Pod koniec gotowania się makaronu w wysokiej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy świeżo zmielony pierz (nie bójcie się tej ilości, nie będzie on aż tak wyczuwalny).
  3. Do rozpuszczonego masła z pieprzem dorzucamy ugotowany makaron i trochę wody z gotowania.
  4. Mieszamy dokładnie makaron w maślano-pieprzowym sosie następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niego ser.
  5. Mieszamy całość i wykładamy na talerze.
  6. Podajemy z sałatą lub świeżym szpinakiem polanym sosem balsamicznym.

Smacznego!

Makaron-cacio-pepe
Makaron-cacio-pepe

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz