Pad thai z tofu, marchewką i fasolką edamame

Moje pierwsze danie z tofu wyszło tak pyszne, że postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem. Polecam wszyskim, którzy tak jak ja nie mogli się do niego przekonać.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 150g makaronu udon
  • 100g tofu
  • ok. 200g fasolki edamame
  • 1 duża marchewka
  • ok. 5 cm imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 limonka
  • 2 łyżki oleju
  • garść orzeszków ziemnych
  • cebula dymka
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu sriracha (ja lubię ostre, ale można pominąć lub dodać mniej)
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

  1. Obraną marchewkę i imbir kroimy w bardzo cienkie słupki.
  2. Fasolkę zalewamy wrzątkiem (ja używam mrożonej) i odstawiamy na kilka minut. Po odsączeniu wystarczy zgnieść palcami strąk i wyłuskać fasolkę (najlepiej sprawdzić na opakowaniu co zaleca producent).
  3. Tofu kroimy na małe prostokątne kawałki.
  4. Orzechy drobno siekamy nożem.
  5. Papryczkę chilli i dymkę kroimy na małe kawałki.
  6. Przygotowujemy sos, który dodamy na samym końcu. W miseczce mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżkę sosu teriyaki, 1 łyżkę sosu sriracha, sok z połowy limonki oraz cukier.
  7. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy na nią pokrojone tofu. Doprawiamy 1 łyżką sosu sojowego oraz 1 łyżką sosu teriyaki. Podsmażamy do momentu, aż tofu się lekko zarumieni.
  8. Do tofu dorzucamy marchewkę oraz imbir. Całość smażymy a po chwili dorzucamy fasolkę.
  9. Na koniec dodajemy ugotowany makron i całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
  10. Mieszamy dokładnie, aż sos oblepi cały makaron.
  11. Gotowe danie wykładamy na talerz, dodajemy cząstki limonki, posypujemy pokrojonymi papryczkami chilli, drobno posiekaną dymką oraz orzeszkami.

Smacznego!

Pad thai-fasolka-tofu
Pad thai-fasolka-tofu

 

Zobacz inne

2 komentarze

  • Cookyourself
    Odpowiedz Cookyourself 21 października 2020 at 18:16

    Pyszka!

    • Kasia
      Odpowiedz Kasia 21 października 2020 at 20:00

      Dziękuje bardzo!

    Napisz komentarz