Moje pierwsze danie z tofu wyszło tak pyszne, że postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem. Polecam wszyskim, którzy tak jak ja nie mogli się do niego przekonać.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 150g makaronu udon
- 100g tofu
- ok. 200g fasolki edamame
- 1 duża marchewka
- ok. 5 cm imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 limonka
- 2 łyżki oleju
- garść orzeszków ziemnych
- cebula dymka
- 1 łyżka sosu rybnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu sriracha (ja lubię ostre, ale można pominąć lub dodać mniej)
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
- Obraną marchewkę i imbir kroimy w bardzo cienkie słupki.
- Fasolkę zalewamy wrzątkiem (ja używam mrożonej) i odstawiamy na kilka minut. Po odsączeniu wystarczy zgnieść palcami strąk i wyłuskać fasolkę (najlepiej sprawdzić na opakowaniu co zaleca producent).
- Tofu kroimy na małe prostokątne kawałki.
- Orzechy drobno siekamy nożem.
- Papryczkę chilli i dymkę kroimy na małe kawałki.
- Przygotowujemy sos, który dodamy na samym końcu. W miseczce mieszamy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżkę sosu teriyaki, 1 łyżkę sosu sriracha, sok z połowy limonki oraz cukier.
- W wysokiej patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy na nią pokrojone tofu. Doprawiamy 1 łyżką sosu sojowego oraz 1 łyżką sosu teriyaki. Podsmażamy do momentu, aż tofu się lekko zarumieni.
- Do tofu dorzucamy marchewkę oraz imbir. Całość smażymy a po chwili dorzucamy fasolkę.
- Na koniec dodajemy ugotowany makron i całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
- Mieszamy dokładnie, aż sos oblepi cały makaron.
- Gotowe danie wykładamy na talerz, dodajemy cząstki limonki, posypujemy pokrojonymi papryczkami chilli, drobno posiekaną dymką oraz orzeszkami.
Smacznego!


2 komentarze
Pyszka!
Dziękuje bardzo!