Żurek wegetariański

Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Przestałam go jeść gdy przeszłam na wegetarianizm. Na szczęście nie na długo. Można przygotować pyszny żurek bez dodawania do niego kiełbasy. Moim zdaniem jest jeszcze lepszy niż ten tradycyjny.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 licie laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • 400ml żurku (zakwas)
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz

Do podania:

  • wędzone tofu
  • cebula
  • jajka
  • ziemniaki

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy obrane warzywa, grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok. 45-60min.
  2. Gotowy wywar przelewamy przez sitko. Stawiamy go z powrotem na ogniu i doprawiamy.
  3. Najpierw wlewamy zakwas. Ja osobiście lubię kwaśny żurek, wiec zużywam prawie całą butelkę. Ilość zależy od naszych preferencji smakowych.
  4. Następnie zabielamy go śmietaną. Żeby śmietana się nie zwarzyła musimy ją najpierw zahartować. Dodaj ją do miski, wlej gorący żurek, wymieszaj dokładnie i dopiero dodaj do zupy.
  5. Zupę zdejmujemy z ognia i doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
  6. Żurek podajemy ze skwarkami z tofu i cebuli (na jednej łyżce oleju podsmażamy na brązowo pokruszone w palcach wędzone tofu pod koniec dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy jeszcze chwile) jajkiem na twardo oraz pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!

Zurek-wegetarianski
Zurek-wegetarianski

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz