Makaron, ser pleśniowy, boczek i szpinak to połączenie wprost idealne na szybkie i proste danie obiadowe. Smakuje wyśmienicie (a jak ma smakować skoro ma w sobie smażony boczek 😛 ) więc sprawdźcie koniecznie i dajcie znać 🙂
Składniki (4 porcje):
- 500g makaronu farfalle
- 200g sera z niebieską pleśnią
- 200g surowego boczku
- 250g świeżego szpinaku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- ok. 12 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Na łyżce oliwy podsmażamy szpinak. Pod koniec dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i lekko solimy. Odkładamy do miseczki.
Na suchej patelni podsmażamy na chrupko 4 plasterki boczku, zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Resztę boczku kroimy w grube plastry i wrzucamy do wysokiej patelni. Gdy boczek się podsmaży dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki. Następnie dokładamy 3/4 porcji sera pleśniowego i czekamy aż się roztopi. Dorzucamy wcześniej przygotowany szpinak, wsypujemy zioła prowansalskie i zalewamy pomidorami z puszki. Całość gotujemy przez chwilę i dorzucamy ugotowany al dente makaron. Mieszamy dokładnie i nakładamy na talerze przystrajając pozostałym serem pleśniowym i pokruszonymi kawałkami wcześniej usmażonego boczku. Pycha!!!
Ciekawostka
Szpinak:
- zawiera beta-karoten, witaminę C oraz luteiny
- ma właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe
- jest bogaty w żelazo i wapń
Brak komentarzy