Makaron z serem pleśniowym, boczkiem i szpinakiem

makaron z serem pleśniowym boczkiem i szpinakiem zdjecie glowne

Makaron, ser pleśniowy, boczek i szpinak to połączenie wprost idealne na szybkie i proste danie obiadowe. Smakuje wyśmienicie (a jak ma smakować skoro ma w sobie smażony boczek 😛 ) więc sprawdźcie koniecznie i dajcie znać 🙂

 

Składniki (4 porcje):

  • 500g makaronu farfalle
  • 200g sera z niebieską pleśnią
  • 200g surowego boczku
  • 250g świeżego szpinaku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ok. 12 suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • oliwa
  • sól i pieprz

makaron z serem pleśniowym boczkiem i szpinakiem składniki

 

Przygotowanie:

Na łyżce oliwy podsmażamy szpinak. Pod koniec dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i lekko solimy. Odkładamy do miseczki.

Na suchej patelni podsmażamy na chrupko 4 plasterki boczku, zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Resztę boczku kroimy w grube plastry i wrzucamy do wysokiej patelni. Gdy boczek się podsmaży dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki. Następnie dokładamy 3/4 porcji sera pleśniowego i czekamy aż się roztopi. Dorzucamy wcześniej przygotowany szpinak, wsypujemy zioła prowansalskie i zalewamy pomidorami z puszki. Całość gotujemy przez chwilę i dorzucamy ugotowany al dente makaron. Mieszamy dokładnie i nakładamy na talerze przystrajając pozostałym serem pleśniowym i pokruszonymi kawałkami wcześniej usmażonego boczku. Pycha!!!

makaron z serem pleśniowym boczkiem i szpinakiem przygotowanie widok z góry na szpinak

 

Ciekawostka

Szpinak:

  • zawiera beta-karoten, witaminę C oraz luteiny
  • ma właściwości antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe
  • jest bogaty w żelazo i wapń

makaron z serem pleśniowym boczkiem i szpinakiem zdjecie z boku

 

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz