Połączenie słodkiego ananasa, pysznego tofu i ostrego imbirowego sosu to niebo na talerzu. Jeżeli nie lubisz ostrych dań, zmniejsz ilość chilli oraz sosu sriracha albo zrezygnuj całkowicie, też będzie pysznie.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 400g twardego tofu
- 400g ryżu
- 300g bobu
- pół świeżego ananasa
- 1 papryczka chilli
- 2 cm imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu teriyaki
- 0,5 łyżki sosu sriracha
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- kolendra
- biały sezam
- limonka
Przygotowanie:
- W miseczce mieszamy ze sobą sos sojowy, sos teriyaki, sos sriracha, syrop klonowy oraz ocet ryżowy.
- Pokrojone w kostkę tofu wrzucamy do miski, następnie wsypujemy łyżkę skrobi kukurydzianej i pół łyżeczki soli. Mieszany delikatnie.
- Na patelni rozgrzewany trzy łyżki oleju i wrzucamy tofu. Smażymy z każdej strony na brązowo.
- Zrumienione tofu przedkładamy do miski i na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju.
- Wrzucamy na nią pokrojone w plasterki chilli i czosnek, oraz starty na drobnej tarce imbir. Chwilę smażymy a następnie wlewamy wcześniej przygotowany sos.
- Po około dwóch minutach dorzucamy na patelnię drobno pokrojonego ananasa oraz tofu. Smażymy do momentu, aż sos zgęstnieje oraz dokładnie pokryje tofu i ananasa. Na koniec posypujemy całość sezamem.
- Gotowe tofu podajemy z ugotowanym ryżem, bobem (ja używam mrożonego, gdy nie ma na niego sezonu), świeżą kolendrą i limonką.
Smacznego!


Brak komentarzy