Ryż z tofu, ananasem i bobem

Połączenie słodkiego ananasa, pysznego tofu i ostrego imbirowego sosu to niebo na talerzu. Jeżeli nie lubisz ostrych dań, zmniejsz ilość chilli oraz sosu sriracha albo zrezygnuj całkowicie, też będzie pysznie.

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • 400g twardego tofu
  • 400g ryżu
  • 300g bobu
  • pół świeżego ananasa
  • 1 papryczka chilli
  • 2 cm imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 0,5 łyżki sosu sriracha
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • kolendra
  • biały sezam
  • limonka

Przygotowanie:

  1. W miseczce mieszamy ze sobą sos sojowy, sos teriyaki, sos sriracha, syrop klonowy oraz ocet ryżowy.
  2. Pokrojone w kostkę tofu wrzucamy do miski, następnie wsypujemy łyżkę skrobi kukurydzianej i pół łyżeczki soli. Mieszany delikatnie.
  3. Na patelni rozgrzewany trzy łyżki oleju i wrzucamy tofu. Smażymy z każdej strony na brązowo.
  4. Zrumienione tofu przedkładamy do miski i na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju.
  5. Wrzucamy na nią pokrojone w plasterki chilli i czosnek, oraz starty na drobnej tarce imbir. Chwilę smażymy a następnie wlewamy wcześniej przygotowany sos.
  6. Po około dwóch minutach dorzucamy na patelnię drobno pokrojonego ananasa oraz tofu. Smażymy do momentu, aż sos zgęstnieje oraz dokładnie pokryje tofu i ananasa. Na koniec posypujemy całość sezamem.
  7. Gotowe tofu podajemy z ugotowanym ryżem, bobem (ja używam mrożonego, gdy nie ma na niego sezonu), świeżą kolendrą i limonką.

Smacznego!

Ryż-tofu-ananas-bob
Ryż-tofu-ananas-bob

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz