Spaghetti Bolognese

spaghetti-bolognese-glowne

Ta potrawa często gości w moim domu, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pyszne Spaghetti Bolognese 🙂

 

Składniki (porcja dla 4-5 osób):

  • 500g mięsa mielonego z łopatki
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 500g passaty pomidorowej
  • 500g makaronu razowego spaghetti
  • 3/4 szklanki czerwonego wina (półwytrawnego lub wytrawnego)
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz

Czerwone pesto:

  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 15 suszonych pomidorów
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 4 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki oliwy

spaghetti bolognese skladniki

 

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dorzucamy marchewkę i selera. Całość smażymy ok. 5 minut a następnie dodajemy mięso, sos sojowy i pieprz. Gdy mięso się usmaży, dorzucamy czerwone pesto (wszystkie składniki ucieramy w moździerzu). Po chwili wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Następnie dolewamy passatę i bulion, doprawiamy cukrem i octem balsamicznym. Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5 godziny.

Sos podajemy z makaronem a całość posypujemy parmezanem lub innym twardym serem. Bon appetit 😉

spaghetti bolognese przygotowanie patelnia

 

Ciekawostka

Sos boloński:

  • pochodzi z Bolonii 😉
  • sekretem udanego sosu jest długie gotowanie
  • przygotowuje się go z wielu rodzajów mięs

spaghetti bolognese na widelcu

 

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz