Ta potrawa często gości w moim domu, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na pyszne Spaghetti Bolognese 🙂
Składniki (porcja dla 4-5 osób):
- 500g mięsa mielonego z łopatki
- 2 marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
- 500g passaty pomidorowej
- 500g makaronu razowego spaghetti
- 3/4 szklanki czerwonego wina (półwytrawnego lub wytrawnego)
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
Czerwone pesto:
- 3 ząbki czosnku
- ok. 15 suszonych pomidorów
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- 4 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dorzucamy marchewkę i selera. Całość smażymy ok. 5 minut a następnie dodajemy mięso, sos sojowy i pieprz. Gdy mięso się usmaży, dorzucamy czerwone pesto (wszystkie składniki ucieramy w moździerzu). Po chwili wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Następnie dolewamy passatę i bulion, doprawiamy cukrem i octem balsamicznym. Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5 godziny.
Sos podajemy z makaronem a całość posypujemy parmezanem lub innym twardym serem. Bon appetit 😉
Ciekawostka
Sos boloński:
- pochodzi z Bolonii 😉
- sekretem udanego sosu jest długie gotowanie
- przygotowuje się go z wielu rodzajów mięs
Brak komentarzy