Burger ze szparagami, serem halloumi i piklowaną cebulą

Przed Wami kolejny przepis na burgera w wersji wegetariańskiej. Tym razem z pysznymi zielonymi szparagami i piklowaną cebulą.

Składniki (2 duże burgery):

  • 2 bułki do burgerów (polecam zrobić własne)
  • 1 opakowanie sera halloumi
  • kilka zielonych szparagów
  • piklowana czerwona cebula (przepis znajdziesz na blogu)
  • ok. 90g hummusu
  • kilka listków sałaty

Sos:

  • 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • spora szczypta kolorowego pieprzu

Przygotowanie:

  1. W miseczce mieszamy ze sobą składniki na sos.
  2. Szykujemy dwie patelnie. Na jednej podsmażamy na brązowo pokrojony w grube plastry ser halloumi, na drugiej smażymy/grillujemy zielone szparagi (łodygi przekrawamy na pół).
  3. Gdy wszystkie składniki będą gotowe składamy nasze burgery.
  4. Bułki przekrawamy na pół i rumienimy na suchej patelni.
  5. Dolna bułkę smarujemy grubo hummusem, kładziemy na nim sałatę, następnie ser halloumi, piklowaną czerwoną cebulę, szparagi.
  6. Całość polewamy sosem jogurtowo-majonezowym i kładziemy ostatnią warstwę – bułkę.

Smacznego!

Burger-ze-szparagami-halloumi-cebula
Burger-ze-szparagami-halloumi-cebula

Zobacz inne

Brak komentarzy

Napisz komentarz